söndag 27 april 2008

Mayor of Södertälje

Som bekant tar lilla Södertälje in fler irakiska flyktingar än hela USA gör på ett år. Stadens socialdemokratiske kommungubbe Anders Lago blev därför inbjuden till amerikanska kongressen för att tala inför dem. Det är typ Hans Blix, som i egenskap av svensk, gjort det tidigare. Väl där riktade han kritik mot Irakkriget och fick beröm av Demokrater, och träffade också på Barack Obama, som han tydligen numera (uppenbart) stöder starkt. Här är SVD:s artikel om honom:

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1184815.svd

3 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Utdrag ur artikeln:
------------
En kongressledamot kallade Anders Lago för ”en humanitär ambassadör”. Lika uppskattad blev han av mannen som oplanerat kom i hans väg: Barack Obama.

–Jag visste att han var i huset och bad att få träffa honom. Obama var – ja, vad ska man säga – otroligt öppen, glad och nyfiken. Jag berättade för honom om våra flyktingproblem i Södertälje. Det var då han sa, ordagrant, att han skämdes för att USA inte tar större ansvar.

–Sedan pratade vi lite om valet. Obama tyckte jag skulle läsa hans bok, som han visste kommit ut på svenska. Jag hade precis köpt den på engelska, vilket jag nog sa till honom. Alltihop var över på fem minuter men när han blir president får jag bjuda in honom till Södertälje.

Heter det inte OM han blir president?

–Nästan alla jag träffade i USA utgick från att Obama blir demokraternas kandidat. Många var förvånade över att Hillary Clinton inte redan gett upp även om hon vann...
------------------

Han verkar inte alls ta i akt att det faktisk kommer att bli ett riktigt presidentval sen i höst - där segern inte alls kommer bli speciellt självklar, oavsett vem som sen än vinner.

Erik sa...

"Dessutom kritiserade han USA för sitt bristande ansvar och sa, på tal om Södertäljes insats: Vi startade inte Irakkriget men vi tar ändå ett stort ansvar för dess offer."

Ja det har han rätt i, men detta är väl det enda område som vi tar ett ansvar för också; och priset är att vi får ta emot ännu några islamister.

Men USA tar ändå ett stort ansvar med tanke på alla miljarder de pumpar in i Irak och alla amerikanska liv som offrats.

Ronie Berggren sa...

Sant att USA tar ett stort ansvar. Dock bör sägas att av USA kan man kräva ansvar, eftersom de faktiskt är ansvariga för situationen i Irak - det är knappast Sverige.