tisdag 8 juli 2008

Intervju med Karl Rove i Sverige

Karl Rove till regeringen: Skaffa er en bloggstrategi

President Bushs legendariska politiska rådgivare Karl Rove besöker Sverige och Almedalen på inbjudan av tankesmedjan Timbro. Dagens Media fick som första svenska redaktion träffa honom i Stockholm under måndag eftermiddag för en intervju.

Det är i sommar ungefär ett år sedan biträdande stabschefen Karl Rove lämnade sitt arbete i Vita huset, där han ända sedan George W Bush vann det rekordjämna presidentvalet år 2000 mot demokraten Al Gore varit presidentens närmaste rådgivare och förtrogna.

Ingen annan politisk konsult i USA har i modern tid varit omgärdat av ett sådant rykte som Rove. I USA talar både kollegor och politiska motståndare om "The mark of Rove", alltså de spår som Rove lämnat efter sig i de politiska kampanjer som han varit involverad i, men även i en rad olika konservativa kampanjer som han inte haft ett dyft att göra med, annat än möjligtvis som långväga inspiratör för de inblandade.

- Jag är en myt men jag har ingen förklaring till hur det har blivit så, säger Karl Rove till Dagens Media.

Möjligvis får de intresserade en närmare förklaring till hur han själv ser på sitt rykte någon gång sent nästa höst, då hans politiska självbiografi beräknas landa på bokdiskarna i USA.
Det är inte första gången Rove besöker Sverige, och på frågan hur han ser på Sverige och svenskarna svarar han:

- Jag gillar verkligen det här landet. Ni är kända för jämlikhet, bilar och en ljuvlig livsstil.

Han avslöjar också att han till skillnad från den republikanska presidentkandidaten John McCain inte är någon beundrare av Abba. Sin egen musiksmak beskriver han iställlet som ganska "dålig", med en dragning åt country i stil med Johnny Cash.

Rove tvingades mer eller mindre självmant lämna Vita huset på grund av de politiska skandaler han varit inbland i, och som bland annat ledde till att vicepresidenten Dick Cheneys stabschef Scooter Libby för ett tag sedan dömdes till fängelse och dagsböter för att ha läckt namnet på den hemliga CIA-agenten Valerie Plame till pressen. Fängelsestraffet blev Libby sedemera benådad från av presidenten själv, som har rätten att göra det. Men efterspelet till den skandalen har fortfarande inte ebbat ut helt och hållet, och det är möjligt att Roves namn återigen kommer hamna på förstasidorna i USA i samband med kongressförhör som han kallats till men inte varit beredd att villkorslöst ställa upp på.

Karl Roves släkt härstammar från Norge, varifrån hans farfars far utvandrade under senare delen av 1800-talet. Redan då fanns det ett politiskt stråk i familjen, vilket ledde till att hans förfader erbjöds att bli Norges konsul i USA efter unionsupplösningen 1905, ett erbjudande han fann lockande men till slut tackade nej till på grund av att han i så fall hade tvingats avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap, berättar han.

Rove har arbetat med politik i hela sitt vuxna liv, ända sedan sin tid som studentpolitiker och ordförande för College Conservatives. George W Bush började han arbeta åt i samband med att Bush ställde i upp i guvernörsvalet i Texas 1994, i vilket de tillsammans lyckades besegra den sittande populära demokratiska kvinnliga guvernören Coulters.

När vi kommer in på de senaste turerna i den svenska politiska debatten där FRA-lagen stått högst upp på den politiska dagordningen, ger Rove ett bestämt råd till den svenska regeringen:

- Den måste skaffa sig en bloggstrategi, säger han.

Under hans tid i Vita huset utvecklade kommunikationsstaben en strategi för att arbeta gentemot den amerikanska bloggosfären.

De första trevande stegen i den riktningen togs någon gång runt 2003 - 2004, för att sedan vara i full funktion något år senare.

- Vi arbetade aktivt med att följa och kommentera det som skrevs i bloggosfären i politiska sakfrågor som vi proriterade. Det handlade om att ett par personer hos oss gick in och kommenterade frågor i sak och i ett korrekt och lågmält tonläge på olika bloggar. År 2006 arbetade vi för första gången aggressivt mot bloggosfären i samband med debatten om hur immigrationspolitiken skulle reformeras.

Rove poängterar att deras arbete gentemot bloggarna skedde öppet, och att de som kommenterade på bloggar för Vita husets räkning gjorde det så att det klart och tydligt framgick vilka de var och vem de representerade.

- Vi såg alltid till att hålla oss till själva frågan och enbart arbeta med sakupplysningar. En politiskt inflammerad debatt med högt uppskuvat tonläge gav vi oss aldrig in i. När någon bloggare till exempel skrev att "myndigheterna borde börja arrestera folk och skicka tillbaks dem över gränsen", gick vårt folk in och skrev "I fjol tillfångatog, arresterade och grep myndigheterna totalt 1,3 miljoner människor som sedan deporterades ut ut landet". Sådana faktauppgifter var det få amerikaner som kände till.

- Det som är svårt är att bedöma vilka bloggar som är stora respektive små. Läses den av 20 eller 20,000 personer? Men eftersom budskap på bloggar sprids viralt är det inte viktigt hur stor den urspungliga bloggen är, eftersom ett budskap som först bara läses av 20 personer via andra bloggar kan ha nått 20 miljoner läsare i slutändan, säger Rove.

Någon liknande uppskruvad debatt kring den avlyssning som USAs underrättelstjänst NSA genomför på uppdrag av den amerikanska regeringen, har Rove inte upplevt i USA och i den amerikanska bloggosfären. Förklaringen till det ser han framförallt i att det redan finns en lagstiftning på plats som reglerar den avlyssning som NSA får genomföra när de jagar terrorister i USA och utlandet.

Nuförtiden har Rove påbörjat en ny karrär som kolumnist i tidningarna Wall Street Journal och Newsweek, samt som politisk kommentator i tv-kanalen Fox News.

- Jag känner mig klart bekväm i rollen som kolumnist, men jag har ännu inte riktigt fått kläm på det här med att vara kommentatori i tv. Fast det är riktigt roligt, så mycket kan jag säga. I mina kolumner försöker jag främst ha en personlig åsikt och uppfattning, medan jag i tv mer ser min roll som att förklara för tittarna vad det är som sker och hur de politiska processerna ser ut, så att de förstår vad det är som händer.
På frågan om vilket råd Karl Rove vill ge till en ung pr-konsult eller politisk tjänsteman som befinner sig i början på sin karriär svarar han:

- Jag hoppas jag kan nå dem innan de börjar arbeta, medan de fortfarande studerar. Och då blir mitt råd att de ska gå varje kurs i skrivande, språk och litteratur som de hittar. Effektiv politik handlar alltid om effektiv kommunikation, och då måste man kunna framföra kraftfulla budskap på ett övertygande vis.
Men han nöjer sig inte med enbart det rådet, utan konstaterar också att en framgångsrik politiker inte enbart kan söka efter makt för maktens egen skull. Han eller hon måste framförallt ha en övertygelse om hur de vill se sitt land och världen formas framöver.

- Läs filosofi. Man måste veta vad det är man vill åstadkomma i sitt ämbete.

Källa: Dagens Media

3 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Guvernörskan Bush och Rove besegrade i Texas hette förresten Ann Richards, - inte (Ann )Coulter, som de skriver i den där artikeln :)

Erik sa...

Ja läste att det var fler som kommenterade det på dagensmedias kommentarsektion.

Det vore väldigt kul att höra vad Rove har att säga i Almedalen; om han nu inte blir förhindrad att framträda av "demonstranter".

Ronie Berggren sa...

mm. Ann Richards avled i våras. Minns jag inte helt fel så såg Hillary Clinton upp till henne, eftersom Richards trots allt är en av sin generations främsta kvinnliga amerikanska politiker (hon tillhörde generationen äldre än Hillarys)- varpå det uppstod en kort diskussion om huruvida Richards namn kunde figurera i en av Hillarys kampanj ads eller inte. Hennes familj sa dock att de inte ville att Richards namn skulle bli indraget den nuvarande politiken. Misstar jag mig inte helt så tror jag dock att Richards åtminstone privat stödde Hillary.