onsdag 22 oktober 2008

Anti-islamiska krafter i presidentvalets kölvatten

Efter 9/11 fanns en utbredd rädsla för att horder av pöbelpack skulle gå bärsärk mot oskyldiga inhemska muslimer, bara för att de var muslimer. Några incidenter rapporterades - men långt ifrån av den storlek man i ett skräckscenario kunnat frukta. President Bushs inför nationen lugna och snabba försäkring om att amerikanska muslimer var lika amerikanska som någon annan, och lika bestörta över det inträffande som vem som helst - bidrog förmodligen till att hjälpa situationen.

valet 2008 har emellertid satt muslimer i kläm på nytt. Reuters skriver här en artikel om vad valet inneburit för Amerikas muslimer. Bland annat sägs att alla anklagelser om att Obama är muslim, något han varken är och även förnekar att han är - men som likväl använts för att antyda att något är dåligt med Obama, också antyder att det är dåligt att vara muslim. Det har också underförstått spätts på av The Clarion Fund som spred 20 miljoner DVD-exemplar av filmen Obsession (som jag skrev om i detta tidigare blogginlägg) i olika nyckelstater inför valet. Obsession beskriver jihadisternas hätska och väldigt anti-västerländska retorik. Något inhemska muslimer känt sig förnärmade av. En moské i Obamas hemstad Chicago vandaliserades också fyra gånger på en månad, med sönderslagna fönster och anti-islamska texter ritade på väggarna.

Amerikanska muslimer fick sig dock en försvarare i Colin Powell som i samband med sitt endorsande av Obama också frågade om det var något fel med att vara muslim i USA? För att sen fortsätta med att beskriva hur han stått vid en amerikansk muslims grav på Arlingtons kyrkogård.

Islamska grupper har gjort olika för att motarbeta vad de menar vara islamofobi i det amerikanska samhället. The Islamic Circle of North America har bland annat ökat sina försök att värva fler medlemmar. En talesman för Council on American-Islamic Relations (C.A.I.R) säger dock:

"but really the crux of the issue is not learning about the details of a religion but rather interacting with and understanding that the average Muslim is no different than yourself."

Detta kan jag delvis hålla med honom om. Muslimer är förstås - som exemplet med den döde soldaten - många gånger precis lika goda amerikaner som vilken amerikan som helst. Och interaktion mellan de båda grupperna är förmodligen bästa metod att motverka fördomar i det avseendet. Men det betyder inte nödvändigtvis att islam är en lika bra religion, som te x kristendomen - eller en religion som historiskt varit speciellt förenlig med amerikanska ideal. För att förstå det, så måste man dock just granska religionen.

Inga kommentarer: