lördag 18 oktober 2008

Island i kris - Vad gör USA?

Det har undgått få människor att Island numera befinner sig i en finanskris, som också råkat bli en valutakris (deras valuta har fallit enormt i värdet).

Det har också blivit känt att Ryssland har gett Island ett lån på motsvarande 40 miljarder - detta är en enorm summa för ett litet land med bara 300 000 invånare. Detta är en 1/30 så många som Sverige har, så översatt till svenska förhållanden kan man säga att Island lånat 1200 000 000 000 - mer än Sveriges statsbudget! Jag är väl medveten om att man inte kan översätta så direkt, men det säger en del som lånets storlek.

Vad är villkoren? Inga uttryckta, men det är uppenbart att den ryska björnen inte nöjer sig med att äta fisk, som vanliga björnar gör. Nej, den ryska björnen vill åt fiskarna, eller rättare sagt i detta fall en världsledande fiskenation som Island. Att Ryssland helt plötsligt skulle blivit rikt är absurt - visst hade pengar över att låna ut, men de är inte så rika att de kan agera som en allmän välgörenhetsgivare. Moskvabörsen har fallit enormt, ofta med så mycket som 10-15 % på EN dag.

Vad är den dolda anledningen? Detta är förmodligen väldigt komplicerat, och vi ska akta oss för att sammanfatta sådana här saker i en mening, eller hävda att det bara finns en anledning. Därför tänker jag skriva tre meningar, och ge tre anledningar: Georgien. Polen. Ukraina.

Egentligen kan de sammanfattas i en anledning: Ryssland vill inte att USA ska låta Georgien och Ukraina gå med i NATO, och misilförsvaret i Polen vill de ha bort. Det är alltid bra att ha en kontakt inom NATO som kan driva på för detta - Island kan lägga in veto mot att släppa in nya medlemsländer, och misilförsvaret i Polen har redan stark kritik utifrån. Utöver detta skulle man kunna nämna kapplöpningen om Arktis, ett område som enligt uppgifter kan inneha en fjärdedel av jordens reserver inom fossila ämnen.

Men om vi ska utveckla, så vill Ryssland givetvis också ha makt över Island i största allmänhet. Ryssland är en imperialistisk nation, med en imperialistisk ledare. Man skulle faktiskt kunna säga att Putin är ondskan personifierad, och Ryssland är ondskan nationaliserad.

Island har uppgivet konstaterat att de inte fått hjälp från de allierade de trodde att de skulle få hjälp av. Det är tragiskt att det måste konstateras, särskilt i ljuset av USAs senaste krisåtgärder på hemmaplan. Har man råd med 5 250 000 000 000 för att rädda sina egna banker (dollarn har stigit enormt sedan bailouten, som ju är på 700 miljarder, lanserades) så har man gott råd med 5,3 miljarder för att rädda hela nationen Island från den ryska björnens vidöppna gap. Att antingen skänka eller låna ut motsvarande summa till Island vore ett utmärkt sätt för USA att visa att de inte alls bara är ute efter olja när de bekämpar diktaturer, utan att de även kan hjälpa sina allierade - även om allt de har att erbjuda i naturresurser är några abborrar och så. Om USA lånar ut pengarna får de iallafall tillbaka dem, även om det tar tid. De 700 miljarder man på äkta soppköksmanér skänkt bort till bankerna kommer man aldrig få tillbaka. Aldrig.

Sveriges Riksbank har erbjudit Island lån, dock inte så mycket som landet behöver. Det kan man inte kräva heller, vi har helt enkelt inte råd att ligga ute med 40 miljarder. Det har däremot USA.

EU då? Visst kan man tycka att de borde hjälpa Island, men den enda hjälp EU lär erbjuda är en övergång till euron, vilket skulle innebära förlorad självständighet. Island bör inte heller vända sig till EU för hjälp, då EU inte är baserade på sanna, konservativa värden - något däremot USA är. Men när valet står mellan att bli en rysk koloni, och en belgisk koloni, så bör nog valet vara att bli en belgisk. Men (!) valet ska inte ens behöva finnas. Nu finns det ioförsig inte, eftersom EU stängt dörren för Island, men ändå.

Man kan säga att Island får skylla sig själva. Ett land som tog stora lån och expanderade för snabbt. Visst är det så, men, och detta är ett stort men: Islands mål var riktigt och beundransvärt. Vad landet gjorde var att de släppte metspöena och började bygga börshus istället. De ville vara något mer än bara en nation av aborrar och gejsrar. De ville påbörja den naturliga fasen i ett lands ekonomiska utveckling som kommer efter industrialisering, då antalet industrier krymper (andelsmässigt, som sektor, inte alltid i antal) och service- och finanssektorn tar över. Givetvis ska Island gå igenom denna utveckling, men det gick för fort och med för lite hänsyn till riskerna. Tragiskt, men nu när det är som det är så bör Island få ett generöst lån av USA. Sedan bör Island inte göra någon bailout ála USA, utan istället bör pengarna betalas ut till de människor som hade sina pengar i banker som nu gått i konkurs (insättningsgaranti), och ekonomin måste stabiliseras i det stora hela. En bailout skjuter bara problemen på framtiden.

Den ryska björnens kött går inte att äta, och dess päls går inte att göra kläder av. Ändå tycker jag att jakten på denna björn är en av de viktigaste uppgifter de fria länderna har, för allas vår säkerhet. Då den amerikanska örnen är det enda landet som har klor vassa nog att kunna mäta sig med björnens, så bör det vara dennes huvuduppgift. För visst stämmer det som det är sagt:

"With great power comes great responsibility"

/John G

Inga kommentarer: