fredag 12 december 2008

Senaten säger nej till hjälppaket för bilindustrin

Vita Huset och Demokraterna som tidigare kom överens om ett 14-miljarderdollars hjälppaket till bilindustrin, ett förslag som i förrgår godkändes av Representanthuset ratas nu av Senaten trots försök att omförhandla förslaget. Senaten röstade med 52 mot 35 för förlsaget, och uppnådde således inte de 60 röster som behövdes för att få förslaget godkänt. Såväl Vita Huset som Senatens majoritetsledare Harry Reid beklagade sig över utgången, och sa att han fruktade att titta på Wallstreet imorgon. (Sägas bör är att Reid dock själv röstade mot förslaget av orsaker jag inte får riktig klarhet i). Den Demokratiske senatorn Carl Levin från Michigan sa att såväl President Bush som blivande President Obama behövde engagera sig personligen i saken för att få detta att fungera.

Det var dock främst Republikaner som motsatte sig förslaget. Men inte bara det. Fackföreningen United Auto Workers union vägrade gå med på Republikanernas krav på att under 2009 sänka lönerna i samma linje som de japanska biltillverkarna i landet gjort. Förhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner var i princip klara - men på denna punkt gav sig inte United Auto Workers union.

Någon ny möjlighet att eventuellt återuppta förhandlingarna finns inte förrän i januari. Förhoppningar finns nu att Vita Huset ska använda en del av de 700-miljarder bailoutpengar, som tidigare i höst lades fram för att rädda den finansinstituten till att också rädda bilindustrin. Om inget sker så kan biljätten General Motors, som grundades 1908 och tillhör en av bilvärldens historiska giganter alltså tvingas i konkurs.

Källor MSNBC ABC News

Se också SVD DN Aftonbladet

Inga kommentarer: