måndag 15 juni 2009

Historien om Bernard Madoff

SVD har här en mycket läsvärd artikel om Bernard Madoff och dennes gigantiska pyramidspel som under decennier lurat allt från kändisar, företag, vänner och finanshajar på Wallstreet på 500 miljarder kronor.

Den nu 70-årige Bernad Madoff föddes i Queens, New York - och siktade redan som 22-åring in sig på Wall Street, och grundade år 1960 Bernard L Madoff Investment Securities med hjälp av sparpengar från sitt jobb som badvakt och ett lån från sin svärfar. Hans tillgångar rapporterades då vara 200 dollar i kontanter. Han gjorde sig efterhand ett namn som aktiemäklare för småbolag, men drev samtidigt en stor separat trading-avdelning som utredningen visar fick pengar från bluffverksamheten för att överleva.

Det är fortfarande inte känt när bedrägeriet tog fart, men i början av 1990-talet började verksamheten ta rejäl fart, och enligt Madoff själv, också gå snett.

Det hela fungerade som ett pyramidspel: Madoff tog kundernas pengar och låtsades investera dem, och rapporterade en fiktiv avkastning på 10-20% per år, vilket gav honom ett rykte av att vara ett investeringsgeni - vilket i sin tur lockade nya kunder, vars investeringar han sedan använde för att betala gamla kunder. Ständigt nya kunder gjorde att verksamheten kunde hållas i rullning.

Hösten 2008 förändrades detta. Kunderna började i stor skala ta ut sina pengar. De ville ha mellan 7-8 miljarder dollar, men Madoff hade bara några hundra miljoner dollar i riktiga pengar. Madoff inser att hans dagar är räknade, och den 10 december 2008 bekänner han för sina söner Mark och Andy vad han har gjort - att han i 20 år bedrivit ett jättelikt pyramidspel, att allt är en lögn och att han inte har någonting kvar.

Dagen därpå ringer FBI på dörren och frågar om Bernard Madoff som öppnar i morgonrock och tofflor har någon förklaring - det har han inte. Han arresteras. Den 12 mars 2009 erkänner han sig skyldig i en domstol och säger:

"–Jag trodde att bedrägeriet skulle bli kortvarigt och att jag skulle lyckas ta mig ur det. Det visade sig omöjligt, berättade Madoff och tillade:

–Jag kan inte uttrycka hur ledsen jag är."


Något som torde vara en liten tröst för de tusentals människor som lurats på pengar. FBI-agenten och experten på gärningsmannaprofiler Gregg O McCrary säger att Madoffs beteende kan liknas vid en seriemördares:

"–Seriemördare har kontroll över människors liv och död, de spelar Gud…Madoff gör samma sak, han spelar en finansiell gud med makt över människor och dess pengar,"

Bernard Madoff som genom sina bedrägerier levde ett lyxliv har nu bytt detta mot en trång cell, och har fått titeln fånge nummer 61727-054. Hans dom är dock ännu inte klar - men den faller den 29 juni, och Madoff lär få spendera resten av sitt liv i ofrihet. Han verkar dock lättad. Och kanske är en fängelsecell i ofrihet lättare att leva med än den hemlighet han så länge bar på.


Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

IRS ger skatteåterbäring till Madoffs offer 20090318

Madoffs offer talar ut 20090313

Madoff erkänner och förs till häktet i handbojor 20090313

Bernard Madoff inför rätta 20090311

AL Sharpton protesterar mot Bernard Madoff 20090209

Madoff sätts i husarrest 20081220

Madoff-skandalen: var är det allmänna raseriet? 20081217

Svensk bank drabbad av Madoffs pyramidspel 20081215

Wallstreetgurun Bernard Madoff arresterad 20081212

Inga kommentarer: