torsdag 9 juli 2009

Kalifornier vill sanera budgeten med legaliserad marijuana

I länder som Sverige där alla former av droger är strikt förbjudna medan riktigt skadliga saker som snus och alkohol däremot tillhör våra djupt ingrodda folkvanor, så ter sig legalisering av lätta droger förmodligen absurt - i Kalifornien pågår dock en kampanj för att legalisera marijuana. I februari förslog den Demokratiske kongressmannen Tom Ammiano från San Fransisco att Kalifornien skulle legalisera drogen för 21-åringar och uppåt. En legalisering skulle - i alla fall enligt förespråkarna - innebära behövliga skatteintäkter på hela 1.3 miljarder dollar. Tillräckligt mycket pengar för att täcka lönen för 20 000 lärare i delstaten.



En sak jag anser vara ännu viktigare än en allmän legalisering (som måste diskuteras ur fler perspektiv än bara ekonomiska) - är bruk av marijuana för te x cancersjuka patienter - och en samordning mellan delstatens lagar och de federala lagarna, där delstatens lagar i federal anda alltid ska stå över eventuella (och onödiga) federala lagar. Här är en av de få frågor där jag föredrar Obama-administrationens hållning framför Bush-administrationens noll-tolerans-politik.

Källa: US News

Se även tidigare inlägg:

Eric H. Holder tänker stoppa åtal av laglig marijuana 20090319

USA:s svaga rättsväsende 20090315

Kalifornien - den oregerliga delstaten 20090628

1 kommentar:

olof den andre sa...

Jag känner också till "patienter" som hävdar att marijuana är det enda som kan lindra deras smärtor, frågan är varför de så ofta har batikkkläder på sig??

Ofta har de ju en droghistoria som inte sällan omfattar betydligt strakare droger än marijuana, i bland något sådant som missbruk av Treo eller tabletter, min teori är att de har genom sitt eget val/missbruk förstört elelr avtrubbat de receptorer i hjärnan som avläser smärta så att inget annat än att vara konstant påtänd hjälper. Frågan är om man ska ta detta fåtal människors omdömeslösa beteende till intäkt för att ändra lagar för alla människor?? Ska de omdömeslösa bilda modell för de skötsamma?? Är det efter dem vi ska sätta nivån??