lördag 7 november 2009

Fort Hood, hedersmord och Islam

Mördaren vid Fort Hood, Nidal Malik Hasan var muslim och ropade enligt vittnen “Allahu Akbar!” - Gud är stor! - innan han öppnade eld på den amerikanska militärbasen där 13 personer dödades. Detta har fått amerikanska muslimer att frukta att deras tro nu kommer att bli än mer kritiserad i USA. En kvinna vid den moské där Malik Hasan tillbad, sa:

"My heart cried last night. Every time the Muslims try to get up, something goes boom and pushes us back. What a crazy person decides does not define me or Islam."


Och moskéns ledare Arshad Qureshi förklarade:

"They're trying so hard to pin this on Islam. They're working so hard to make it about religion."


Jag vet inte exakt vilka Qureshi menar så hårt försöker få det hela att kopplas till islam. President Obama har inte gjort det, utan tvärtom förklarat att folk inte ska dra förhastade slutsatser:

– Vi har inte alla svaren än. Jag avråder från att dra förhastade slutsatser innan vi har alla fakta, sa Obama.

Att kritiska röster mot islam finns råder liten tvekan om i USA - och felaktiga motreaktioner bör avvärjas, precis så som gjordes av president Bush efter 9/11. Men det bör inte förhindra en djuplodande analys av just islams roll i incidenter som dessa. En analys som inte minst borde göras av muslimerna själva. Dessa tycks dock hellre iklä sig offer- snarare än ansvarsrollen. De kritiserar hellre andras skepticism än att självkritiskt analysera vad i den islamska tron som kan föranleda dåd som morden vid Fort Hood. Ett exempel på detta är kongressman Andre Carson från Indiana, som ansåg att fokus på mördaren borde vara kring hans mentala hälsa snarare än dennes religion:

"This is no way a reflection of Islam any more than Timothy McVeigh's actions are a reflection of Christianity,"


Problemet med det resonemanget är bara att Timothy McVeigh inte legitimerade sitt våldsdåd med kristendom - och med största säkerhet var betydligt mindre kristen än Nidal Malik Hasan var muslim. Om McVeigh motiverat terrordådet i Oklahoma City med hjälp av en slags kristen tro, så skulle det givetvis sitta på sin plats att undersöka vad (och om något) i dennes tro låg till grund för agerandet - nu gjorde han dock inte det. Men Nidal Malik Hasan däremot var en aktiv muslim, som dessutom ropade Allah Akhbar vid dådet - precis som islamister gör när de spränger sig själva i Israel, Irak eller Pakistan.

Ett annat exempel på detta är en 20-årig flicka i Arizona som för två veckor sedan avled efter att hennes irakiske far kört över henne med sin bil, när hon inte ville anpassa sig till faderns ideal:



Betyder detta att alla irakiska fäder kör över sina döttrar med bilar? Nä, naturligtvis inte. Lika lite som det betyder att alla muslimska soldater skjuter ihjäl sina kollegor.

Men det betyder att det finns faktorer i dessa mäns kultur/religion/tro (och i islam har dessa saker genom hela historien varit extremt svårt att särskilja eftersom islam under hela dess historia varit en heltäckande religion som ska innefatta livets alla områden) som väldigt lätt hamnar i friktion med våra västerländska demokratiska ideal. Dessa faktorer bör man inte blunda inför. Man kan vara kritisk mot detta utan stämpla alla muslimer som terrorister. Det på samma sätt som man kan vara kritisk mot katolsk anti-abort och anti-gay-syn utan att fördenskull stämpla katoliker som sinnessjuka. Man inte bara kan vara kritisk mot islam när sådana här dåd sker, utan bör också vara det. Amerikanska politiker - i högre grad än många andra - har den goda förmågan att göra det utan att falla i det ena eller andra diket.

Källor: Star-Telegram, SVD, McClatchy, MSNBC, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 42 20091107

Islamisterna i Somalia tvingar befolkningen att beskåda avrättningar 20090611

Rick Santorum om islams idékrig 20091106

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra sagt. Jag har lika stor rätt kritisera islam som precis vad som helst annat. Så otroligt trött på alla relativister som av princip vägrar se dessa sammanhang, pekar med hela handen och kallar en för rasist.

Ove sa...

Tack för en utmärkt och balanserad formulering kring detta problem.

Som jag ser det har vi i västvärlden av missriktad välvilja mot påstått "svaga" grupper i samhället (i synnerhet muslimer) tigit om de enorma problem som ett helgjutet koncept såsom islam (som har anspråk på en människas hela livsföring) innebär när det konfronteras med västerländska liberala värden.