tisdag 16 februari 2010

52% anser att Obama inte förtjänar att väljas om

En ny opinionsundersökning gjord av CNN visar att 52% av de amerikanska väljarna inte anser att president Obama förtjänar att väljas om. 44% säger ja, medan 55% säger nej. Samma siffror gäller både amerikaner i allmänhet och registrerade väljare.

En medelsiffra från RealClearPolitics opinionsundersökningar visar också att 47.8 godkänner Obamas jobbprestation, medan 45.9% däremot underkänner den.

En tidigare opinionsundersökning av Gallup från början av februari visar också att Obama leder med bara 2% mot en republikansk kandidat om det hade varit presidentval. 44% säger att de skulle rösta på Obama om han ställde upp till omval 2012, 42% att de skulle rösta på en republikansk kandidat. Det är inte heller bra siffror för Obamas del - i synnerhet inte när denne republikanske kandidat inte ens har ett ansikte.

När kandidaten får ett ansikte så kan dock siffrorna se annorlunda ut. I en undersökning från slutet av januari så ledde Mike Huckabee med 45 mot 44% mot Obama, om det hade varit presidentval.

Vad dessa saker indikerar är att Obama förmodligen kommer att få det svårt om han väljer att fortsätta att inte röra sig mot mitten. Efter förlusterna i kongressvalet 1994 rörde sig Bill Clinton avsevärt mer mot mitten. Obama har sagt att han inte vill gå den vägen. Obama har vid det här laget dock sagt en hel del, för att i praktiken sedan agera helt annorlunda. En alltför stor förlust i höstens val - och om 1 förlorad senatsplats innebär sådana oerhörda konsekvenser som så som hittills har varit för Obama, trots att han har en större kongressmajoritet än Ronald Reagan och George W. Bush eller någon politiker haft på generationer, så innebär det att flera förluster i höstens val - kommer att få stora konsekvenser för Obamas politiska handlingsutrymme. Förmodligen kommer han då att tvingas röra sig mot mitten även på det inrikespolitiska området, oavsett vad han för närvarande än säger.

Källa: RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Motvind för Obamas opinionssiffror 20100125

Obamas nya lägsta nivå: 46% i popularitet
20100112

Inga kommentarer: