måndag 22 februari 2010

CPAC 2010 - del 15: Glenn Beck

CPAC 2009 avslutades av Rush Limbaugh - CPAC 2010 avslutas av Glenn Beck från Fox News, som inledde med att förklara att han inte kunde tro att han fått förmånen att tala på CPAC - där två av hans hjältar, Rush Limbaugh och Ronald Reagan också talat.

Glenn Beck har ett budskap till de konservativa: nationen befinner sig oerhörda problem - men det är problem som beror på mycket djupare orsaker än bara Barack Obama. Nationen har en ideologisk cancer i form av den amerikanska progressivismen, som finns inom båda partier och som anser att staten ska ta ansvar i individens ställe. Det är ideologi som härrör från 1900-talets progressiva era under Theodore Roosevelt och än mer Woodrow Wilson, som införde Federal Reserve, den progressiva inkomstskatten och Nationernas Förbund. Beck ger sedan en intressant återblick på tiden efter den progressiva eran: 1920-talet och talar om de framgångar nationen då nådde pg a att de återgick till marknadsprinciperna - något som fick nationen att blomstra. Depressionen slog in när en ny progressiv president Herbert Hoover, ansåg att staten plötsligt kunde börja spendera igen utan att höja skatten. Han förklarar sedan de konservativas syn på Franklin Delano Roosevelt och att dennes New Deal inte räddade Amerika, men att man lyckades införa sin progressiva politik genom att kalla sig själva liberaler istället för progressiva. Idag har liberaler blivit ett skällsord och istället kallar man sig nu återigen för progressiva. Och dessa finns fortfarande inom båda partier.

Republikanerna, menar Beck, behöver ett come-to-Jesus-moment där de inser att de behöver göra upp med vissa ideologiska avarter och bli tydliga. De måste erkänna att de blivit beroende av slöseri och expansiva regeringar och sen förändra sig. USA har två partier med stora problem: ett parti som gärna beskattar och slösar, och ett annat parti som inte beskattar men gärna slösar. Vad USA däremot behöver göra, och konservativa behöver bli tydliga med är att skära ner både skatterna och utgifterna.



Se även tidigare inlägg:

CPAC 2010 - del 14: Newt Gingrich 20100222

Inga kommentarer: