torsdag 25 februari 2010

John Yoo om sina juridiska råd

President Bushs juridiske rådgivare John Yoo intervjuas här av KQED radio i San Fransisco. John Yoo friades förra veckan av Justitiedepartementet, som förklarade att han han visserligen visat dåligt omdöme gällande de juridiska råd som låg till grund för de tuffa förhörsmetoder som Bush-administrationen godkände på Guantanamo, men att Yoo inte brutit några etiska regler. I intervjun talar John Yoo ingående om Justitiedepartementets friande som han är glad för, samtidigt som han inte håller med om att han visat dåligt omdöme. Han förklarar sedan utifrån historien den makt som USA:s president har att fatta särskilda lagar i särskilda tider, och förklarar också den situation som rådde efter 9/11 - när juridiska ställningstaganden med nödvändighet behövde göras snabbt. I vanliga fall kan betydligt mindre beslut än de han fattade efter 9/11 ta flera år att fatta under normala omständigheter. En intervju väl värd att lyssna på - som ger en djupare förståelse för de tuffa förhörsmetoder som Obama-administrationen stämplat som tortyr:



För en lite djupare inblick i vad de de juridiska råd John Yoo och andra gav, så rekommenderas min artikel Felaktig svensk rapportering om CIA:s förhörsdokument från maj 2009, när några av dokumenten offentliggjordes av Obama-administrationen.

Källa: KQED Radio

Se även tidigare inlägg:

USA tillfångatar topp-taliban 20100216

Bushs rådgivare friade 20100202

Marc Thiessen om CIA, waterboarding och terroristhotet 20100123

John Yoo hos Jon Stewart 20100113

1 kommentar:

fred phelps sa...

som obamaadministrationen finner är tortyr. ja plus då genevekonventionen för grundläggande mänskliga rättigheter också, du glömde den biten.