lördag 13 februari 2010

USA inleder ny offensiv i Afghanistan

USA-ledda styrkor har inlett en stor offensiv mot talibanerna i Marja - en stad och ett område med omkring 125 000 människor i Helmand-provinsen i södra Afghanistan. Operation Mushtarak (som betyder tillsammans på det afghanska språket Dari,) heter operationen, som bygger på en lyckad liknande insats från sommaren 2009 där 4 000 amerikanska soldater i vad som kallades Operation Khanjar (dolk) gjorde nattliga operationer mot talibanerna i i Garmser- och Nawa-distriktens dalgångar, också i Helmand-provisen. Det var en överraskningsoperation. Denna gång har operationen förberetts öppet. 15 000 soldater från USA, NATO och den afghanska regeringen har samlats - människor har flytt inför de kommande striderna, och talibanerna har fått möjlighet att fly eller byta sida (en fungerande taktik mot lägre stående talibaner, som inte strider av ideologiska skäl). Innan striden började dumpade USA flygblad som förklarade:

”Ge inte talibaner skydd i era hem, tillåt inte talibaner i era grannskap, soldaterna kommer för att hjälpa er. Vi kommer med fred. Lev i fred och ro”


Omkring 2000 talibanska rebell-ledare anses ha barrikaderat sig i Marja, och syftet med operationen är att ge den afghanska regeringen kontroll över staden. Området är också centrum för en stor del av världens opiumproduktion, och opiumsmuggling - en verksamhet talibanerna tjänar stora pengar på.

Operation Mushtarak inleddes för några timmar sedan med att helikoptrar släppte ner amerikanska marinsoldater i staden. Brittiska trupper flög sedan in i ett distrikt i norr, följt av stridsvagnar och stridsfordon. Jetplan och helikoptrar avfyrade sedan missiler mot talibanernas stridspositioner. En talibanledare vid namn Mullah Mohammed, förklarade dock för ABC News, och sa:

"We found civilians in massive danger so we decided to go backward just to save villagers' lives,"


Ett påstående som dock inte bekräftats. Och talibanerna är knappast kända för sin omsorg om civila.

Operationen är den första stora intensiv sedan president Obama i höstas beordrade en truppeskalering i Afghanistan på 30 000 man, och det är också den största operationen sedan invasionen av Afghanistan 2001. Det är dock inte i första hand den militära operationen i sig som utgör prövningen, utan att kunna hålla området säkert i efterhand. 1,900 afghanska poliser kommer att sändas in efter att de militära operationerna avslutats, och ett stort afghanskt team av administratorer har också samlats.

Operationen anses vara av stor vikt för att strategin om att säkra nyckelorter för den afhganska regeringens del och sedan dra hem de amerikanska styrkorna 2011 ska fungera.

Källor: SVD, DN, BBC

Se även tidigare inlägg:

Kongressman Charlie Wilson avliden 20100211

Robert Gates om Afghanistankriget 20100208

General McChrystal optimistisk om Afghanistan
20100114

Inga kommentarer: