tisdag 25 maj 2010

USA stöder Sydkoreas bojkott av Nordkorea

Den 26 mars sjönk det sydkoreanska örlogsfartyget ROKS Cheonan (PCC-772) i Gula Havet utanför den koreanska kusten. 46 besättningsmän dog, och en sydkoreansk haverikommission konstaterade i början att det rörde sig om en undervattensexplosion och inte en explosion ombord på fartyget.

- Det kan röra sig om en mina eller en torped, sa kommissionens biträdande ordförande Yoon då till The Korea Herald i slutet av april, skriver DN.

Sedan dess blev bevisen allt tydligare att skulden för incidenten vilade på Nordkorea. I mitten av maj konstaterade en internationell undersökningskommitté med bland annat svenska deltagare, att det var fråga om explosion som kom utifrån. Argument för detta är sprängkraften, berättelser från ögonvittnen, ljudupptagningar och hur metallen i fartyget slitits itu, men också skador på sjömännen, vilka sägs vara typiska för en explosion.

Vidare fastslår rapporten att explosionen haft en sprängverkan av 200-300 kilo TNT. Flera fynd berättar också, enligt rapporten, att det är fråga om en torped från Nordkorea. Här handlar det om metallfynd, delar av en torped, nordkoreanska siffror och serienummer
, skriver DN.

Anklagelserna väckte dock en -sedvanligt- arg respons från Nordkorea som anklagade Sydkorea för lögner och hotade med krig om Sydkora införde sanktioner. Det i sin tur fick USA att tydligt förklara sin försvarspakt med Sydkorea, och president Obama instruerade den amerikanska militären koordinera samarbetet med Sydkorea för att kunna slå tillbaka eventuell nordkoreansk aggression.

"We endorse President Lee's demand that North Korea immediately apologize and punish those responsible for the attack, and, most importantly, stop its belligerent and threatening behavior," sa Vita Husets talesman Robert Gibbs.

"U.S. support for South Korea's defense is unequivocal, and the president has directed his military commanders to coordinate closely with their Republic of Korea counterparts to ensure readiness and to deter future aggression," fortsatte han.


I torsdags förra veckan fastslog också en internationell kommission att det var just en nordkoreansk torped som låg bakom händelsen. Sänkningen av fartyget är den dödligaste sammandrabbningen mellan de båda länderna sedan Koreakriget 1950-53, och USA har 28,000 soldater vid den sydkoreanska gränsen. Sydkoreas Lee Myung-Bak har också tagit incidenten mycket hårt, och igår förklarade i ett TV-tal att Sydkorea kommer att frysa all handel med grannen i norr. Han förklarade att sänkningen ska hänskjutas till FN:s säkerhetsråd och att nordkoreanska handelsfartyg inte längre får trafikera sydkoreanska vatten, och att hans land tidigare tolererat nordkoreansk brutalitet men att det nu är slut med detta:

– Men nu är det annat. Nordkorea ska få betala ett pris, sade Lee och krävde en ursäkt för torpederingen av korvetten ”Cheonan” den 26 mars, skriver DN.

Presidenten sade att hans land inte längre ämnar tåla några som helst provokationer norrifrån:

– Om vårt territorialvatten, luftrum eller territorium kränks kommer vi genast att använda vår rätt till självförsvar.


Sydkoreas beslut får också stöd från USA, och Vita Huset släppte igår ett meddelande som förklarade:

"Vi stödjer president Lees krav att Nordkorea omedelbart ber om ursäkt och straffar de ansvariga för attacken, och, framförallt, upphör med sitt illvilliga och hotfulla beteende",
skriver SVD som citerar CNN.

Analytiker tror att konflikten kommer att bestå i flera månader framöver, men bedömer risken för ett verkligt krig som litet. Nordkorea har en tradition av hätska utspel, men militärt så är landet underlägset sin USA-stödda granne i söder.

Källor: DN, SVD, Reuters, APNEWS, DN, DN

Se även tidigare inlägg:

Franklin Graham talar om Nordkorea, sjukvård et c 20091223

Hillary Clinton vinner diplomatiska segrar 20091012

Obama - videovecka 36 20090927

Bill Clinton uppdaterar Obama om Nordkorea 20090819

Nordkorea avrättar kvinna som delat ut biblar 20090724

Nordkorea misstänks för cyberattack 20090709

Nordkorea avfyrar fler missiler 20090704

1 kommentar:

Anonym sa...

Det verkar tydligt att Kim Jong-Il är död och undangömd till dess att han kan proklameras ha dött martyrdöden i ett amerikanskt bombangrepp.