lördag 12 juni 2010

Obama och Bush förespråkade båda djuphavsborrning

Det har de senaste veckorna diskuterats fram och tillbaka vems skulden är för oljespillet i mexikanska golfen? BP är förstås den som utpekas främst, men även Bush och Obama-adminstrationen har sin del av skulden, då båda administrationer aktivt promotat djuphavsborrning. Obama vill förnärvarande inte förknippas alltför mycket med sådana beslut och har en tendens att försöka skylla ifrån sig när frågor blir brännande och kritiska. Här är dock två inslag som visar Obama-administrationens tydliga delaktighet i besluten om djuphavsborrning.

Här ett klipp som visar båda partiers - inklusive Obamas - involvering och förespråkande av djuphavsborrning (det mest komiska i inslaget är när McCain beskriver hur han besökt en oljeplattform i Louisiana och sett hur fiskarna älskar att simma omkring vid de där oljeriggarna):



Och här är Tim Dickinson från Rolling Stone Magazine som menar att Obama-administrationen försökt dölja konsekvenserna av oljespillet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Pg a oljekatastrofen i mexikanska golfen så råder nu frågan om olja alls bör borras till havs? Det är en fråga som -nu- måste granskas. Men det har funnits och finns, många goda argument till varför djuphavsborrning bör bedrivas, och det i synnerhet av USA. Nationen har ett stort beroende av olja, och hur mycket bättre det än vore att utveckla alternativ så finns dessa alternativ inte idag i tillräckligt hög eller utvecklad utsträckning. USA bedriver dessutom två (viktiga) krig - för vilket olja behövs. Förmodligen kan den senaste katastrofen innebära att djuphavsborrning granskas och ifrågasätt på sätt som sedan resulterar i att den bedrivs säkrare. Ungefär på samma sätt som hände med kärnkraften efter Tjernobyl. Det är förmodligen få som idag anser att all kärnkraft helt bör förbjudas (däremot är förmodligen alla överens om att den måste bedrivas rigoröst säkert). Samma synsätt är förmodligen det vettigaste att applicera även på djuphavsborrning. Och på samma sätt som alla länder inte kan betros med kärnkraft så kan heller inte alla länder betros med att borra olja till havs.

Vad detta inlägg vill betona är således inte en överkritisk hållning mot djuphavsborrning generellt, utan bara det faktum att såväl Bush- som Obama-administrationen på goda grunder förespråkade och öppnade upp för djuphavsborrning. Något Obama säkert hade varit stolt över om den här olyckan inte skett. Nu vill han gärna lägga skulden på andra - och det är också vad han främst bör kritiseras för, inte i första hand för det beslut han för några veckor och månader sedan tog gällande saken i fråga.

Se även tidigare inlägg:

Meghan McCain om Obamas respons på oljekatastrofen 20100611

Inga kommentarer: