tisdag 13 juli 2010

Blago vs USA - del 4: Rättegången drar ihop sig

Rättegången mot Rod Blagojevich har gått snabbare än man förutsett och börjar nu dra ihop sig. Mycket har hunnit hända - och många av de band som ligger till grund för rättegången har spelats upp, band på vilka Blagojevich hörs säga såväl det ena som det andra. Några exempel:

På presidentvalnatten 2008 när en superpopulär nyvald Obama fått Illinois och Chicago att äntligen känna sig stolta över en av sina politiker, så kommenterar Blagojevich, vars approval rating då låg på bara 13%, argt det faktum att så få Illinois-bor gillar honom och säger:

"I f------ busted my a-- and pissed people off and gave your grandmother a free f------ ride on a bus. OK? I gave your f------ baby a chance to have health care," Blagojevich is heard saying on tape. "And what do I get for that? Only 13 percent of you all out there think I'm doing a good job. So f--- all of you."


På ett annat band från december 2008 hörs han säga att om han skulle tvingats rädda antingen Jesse Jackson Jr. eller Lisa Madigan från att drunkna så skulle han av personliga skäl välja Jackson:

"If they were both drowning and I could only save one, I really think I'd save Jesse," Blagojevich is heard saying on tape. "From a personal standpoint, he's less repugnant to me than she is."


Det har således inte rått någon bristvara på kontroversiella uttalanden från den fd guvernören. Däremot har det varit brist på riktigt tydliga bevis på att Blagojevich verkligen begått ett brott. På banden hörs en person som pratar om såväl det ena och det andra och om saker som väl skulle kunna få honom inlåst i årtionden om han kunde fällas för allt. Problemet är bara att han bara pratat om saker och ting, inte utfört eller genomdrivit särskilt mycket av det han pratat om att göra. Frågan som nu ställs är därför om man verkligen kan fälla någon bara för att denne är stor i munnen?

Här försvar en domare (dvs en domare i allmänhet, ingen som medverkar i Blagos rättegång) Blagojevich:



Och här ett annat inslag från Fox News som kommenterar den pågående men kanske snart avslutade rättegången:



Blagojevich är inte direkt någon hedersknyffel, däremot är han en duktig talare och det ska därför bli mycket intressant att höra hans försvarstal när/om han intar vittnesbåset.

När han gjort det lär rätten förmodligen avgöra huruvida det är ett brott eller ej för en guvernör att prata så mycket strunt som Blagojevich under åren har gjort.

Läs också gärna följande artikel i Chicago Sun Times.

Se även tidigare inlägg:

Blagojevich-konstnär utsedd 20100705

Blago vs USA - del 3: Banden spelas upp 20100626

Inga kommentarer: