måndag 19 juli 2010

Blago vs USA - del 5: Obamas inblandning

Innan rättegången mot Rod Blagojevich talades det en del om i vilken utsträckning Barack Obama och dennes presidentadministration skulle dras in härvan kring Blagojevich. Kopplingarna politikerna emellan är nämligen många. Efter att åklagarsidan avslutat sina rättegångssessioner så tycks det dock stå tämligen klart att Obama klarat sig någorlunda bra. Inget antyder att Vita Huset eller presidenten gjort något direkt fel eller slutit några skumma överenskommelser med Blagojevich - något som bevisas av de inspelade banden där Blagojevich bland annat beklagar sig över Obama-gängets ovilja att tillmötesgå hans krav eller ge honom något i utbyte mot hans politiska tjänster och på ett band säger:

“They’re not willing to give me anything but appreciation. Fuck them,”


Däremot tyder dock en del saker på att Obama inte varit helt ärlig när han 2008 efter att ha valts till president och efter Blagojevichs arrestering redogjorde för vilka kontakter hans team hade haft med den dåvarande guvernören. Obama sa då den 11 december 2008:

“I had no contact with the governor’s office. I did not speak to the governor about these issues. That I know for certain,”


Kontakter fanns dock mellan Obama-teamet och Blagojevichs medarbetare, i synnerhet Rahm Emanuel hade haft kontakter med Blagojevichs stabschef John Harris, något Obamas tidigare medarbetare Greg Craig också förklarade i december 2008 när Obama ville redovisa sina kontakter med den arresterade guvernören. Den pågående rättegången har dock visat att kontakterna var fler än vad Obama-teamet 2008 redovisade. En annan sak som tidigare inte känts till var också att Obama personligen den 3 november 2008 ringde Tom Balanoff, chef för "the Service Employees International Union state chapter", och till denne sa att han helst önskade se Jarrett följa med honom till Vita Huset men att hon ville bli senator och att hon fyllde kriterierna, varpå Balanoff sade till Obama att han skulle ta med rekommendationen till guvernör Blagojevich.

Även om Obama inte gjort sig skyldig till något genom denna kontakt, så utgör det en ny uppgift som inte redovisades av Greg Craig eller av Obama och hans övriga team 2008. Man ljög inte men valde selektivt ut vad man ville redovisa eller inte, och var således inte helt ärlig. Således kan den pågående rättegången mot Blagojevich knappast kännas helt bekväm för Vita Husets del. Fox News har här ett inslag där saken diskuteras:



Och här har MSNBC ett inslag om rättegången hittills och den kommande veckan när det är dags för försvaret och för Blagojevich själv att föra sina talan - och när möjligheten också finns att ett antal politiker och folk från Obamas stab kommer att vittna även om Obama personligen klarat sig undan en sådan inkallelse:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: The DailyCaller, Chicago Sun-Times

Se även tidigare inlägg:

Blago vs USA - del 4: Rättegången drar ihop sig 20100713

Inga kommentarer: