fredag 2 juli 2010

Debatt om Obamas immigrationstal

Obamas immigrationstal var inte det bästa tal jag hört om ämnet. Det var ett tal där han främst konstaterade vad problemen var, och varför de extremaste argumenten på båda kanter var fel (att låta alla illegala snabbt och enkelt få legal status vore fel, men lika fel vore att utvisa landets 11 miljoner illegala invandrare). Men någon konkret lösning på saker presenterade han inte. Han förklarade att han som nybliven senator stött John McCain och Ted Kennedys (och naturligtvis George W. Bushs) försök till immigrationsreform - en reform som då misslyckades (dels pg a konservativa republikaner som ansåg att Bush och McCain var för mjuka i sin approach till illegala invandrare). Bush hade dock mer erfarenhet av frågan än Obama har (Bush var gränsguvernör innan han blev president), som inte har någon erfarenhet alls. Obama envisas i sitt tal också med att skapa nidbilder av saker och ting - dels lagen i Arizona, där Obama - som beslutat att den federala regeringen ska försöka stämma delstaten - inte gav speciellt mycket förståelse vare sig för lagen i sig som han inte presenterade rättvist, eller varför lagen faktiskt kan behövas.

Fox News har här ett inslag om somliga av bristerna i Obamas tal:



Och här är ett annat mycket intressant inslag där de argumenterar kring varför Obama främst har politiska anledningar till att försöka starta reformen. Hans stöd bland latino-amerikaner faller nämligen rejält - men i sina försök att lyfta upp ämnet väljer han att bara selektivt lyfta fram vissa bitar:



Det finns några allvarliga problem med en immigrationsreform ledd av Obama. Ett av problemen är att den illegala invandringen - som klippet ovan påvisar - utgör ett synnerligen stort problem i de amerikanska gränsstaterna där våldet är skyhögt och situationen många gånger väldigt extrem. Ingen president kan tackla frågan utan att förstå detta. Bush förstod helt uppenbart saken - och valde trots det, att inte pusha för den allra hårdaste linjen.

Obama tycks dock inte greppa allvaret i situationen - och det lilla han kan förstå, förstår han på sin höjd i teorin. Han talar hellre om de historiska problem invandrare till USA har haft genom tiderna (tveklöst sant, vilket man kan läsa om i vilken historiebok som helst) - men glömmer därmed att hans uppgift är att forma den historia som skrivs nu. Och för att göra det måste han förstå vad som händer. Obama driver frågan väldigt mycket uppifrån. Om republikanerna vinner i kongressen i höst så kommer Obama att få ännu svårare att driva igenom en reform än Bush/McCain/Kennedy hade eftersom Obama inte lyckas koppla till verkligheten. Det är förstås sant att invandrare historiskt haft det svårt, och ingen kan förneka att de illegala invandrare som kommer till USA lever i många gånger socialt extrema situationer. Men som president måste han förstå vad som är hans uppgift. Hans uppgift är inte i första hand att sympatisera med de familjer som illegalt tar sig in i landet. Hans primära uppgift är att säkra gränserna till den nation han valts att leda. Det tycks han dock inte förstå.

Om Obama driver frågan på det sätt han nu verkar försöka göra, så kommer han förmodligen att misslyckas. Efter att ha följt en immigrationsdebatt (och nu en annan under Obama) så tror jag att USA måste stycka upp en immigrationsreform i två faser. Dels en separat reform som syftar till att säkra gränserna (bygga stängsel, sätta upp kameror, skicka dit tusentals gränsvakter mm). Att göra en sådan sak skulle göra de konservativa gränsstatsrepublikanerna nöjda och det skulle förmodligen lösa en del av problemet.

Den andra delen av problemet, om vad som bör göras med de illegala som redan befinner sig i USA, och hur man balanserar behovet av nationell trygghet med värnandet av människor i mycket besvärliga utsatta situationer måste tas i en annan fas efter det att gränserna säkrats (Ungefär som Krauthammer påpekar i klippet ovan). Då kan man börja tala om gästarbetarprogram, eventuella vägar till fullt medborgarskap etc. Men det kommer inte att gå så länge gränsen mot Mexiko är öppen.

En sådan slags reform borde (förhoppningsvis) partierna kunna enas om att samarbeta kring. En republikansk kongress (och kanske president) skulle kunna tackla frågan om att säkra gränsen. Medan en demokratisk kongress skulle kunna tackla frågan om hur man bör hantera situationen för de redan existerande illegala invandrarna. Det är två skilda frågor som måste hanteras separat. När detta inte görs så uppstår istället - som nu - ett politiskt klimat där det (överlag) ena partiet anser att politikerna inte fäster tillräcklig vikt vid att säkra gränsen, medan det andra partiet (överlag) anser att politikerna inte bryr sig om de fattiga stackars mexikaner som lever i ett socialt och nationellt ingenmansland.

Problemet med den nuvarande presidenten är dock att han inte förstår vilken prioritering som måste göras först. Och därför ter sig hans chanser att lyckas med detta mycket små.

Se även tidigare inlägg:

Obama vill snabbstarta en immigrationsreform 20100702

Inga kommentarer: