torsdag 22 juli 2010

Frisläppt GITMO-fånge försvunnen

Den algeriske GITMO-fången Abdul Aziz Naji som väldigt specifikt av Obama-administrationen skickades tillbaka "hem" till Algeriet mot sin vilja (dit han inte ville skickas eftersom han var rädd för att där torteras eller dödas) har försvunnit.

Jag skrev om saken i följande inlägg och undrade då om svensk media all skulle skriva om saken - SVD har dock här idag en notis om fångens försvinnande där de skriver:

Regeringen i Washington gav i måndags beskedet att Naji skulle återbördas till Algeriet, något som han motsatte sig via sina advokater, eftersom han var rädd för förföljelse av både landets myndigheter och islamister där.

Organisationen Center for Constitutional Rights, som företräder många av de som sitter inspärrade på den amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba, uppgav i onsdags att varken Najis anhöriga eller jurister har funnit honom eller kunnat tala med honom sedan han sänts till Algeriet.


Vad som hänt Abdul Aziz Naji vet vi ännu inte. Men det ter sig inte otroligt att hans värsta farhågor har besannats. Om så är fallet så vilar en mycket tung skuld på Obama-administrationens axlar. Och även om de är bra att SVD skriver om ämnet så borde mer ha skrivits om Obama-administrationens ansvar och problematiken med att stänga ner Guantanamo-basen (som Obama-administrationen har svårt att stänga ner just pg a att basen fungerar bra, inte dåligt).

Om det värsta har hänt så är det också svårt att inte dra vissa slutsatser. Bush-administrationen var uppriktiga gällande sina argument om att inte skicka tillbaka oskyldiga GITMO-fångar lättvindigt, eftersom det faktiskt fanns fall där dessa skulle bli torterade och dödade om de skickades tillbaka till sina hemländer (och, bör noteras, få andra länder ville oftast ta emot fångarna eftersom de trots sin av USA till slut förmodade oskuld likväl hade en terroriststämpel i mångas ögon). Obama-administrationens naiva och trångsynta strävan efter att stänga fångbasen ter sig dock alltmer som en politisk ploj där saker och ting i högre utsträckning handlar om att få basen nedstängd än att "befria" eller "rädda" oskyldiga fångar. Det pg a att Obama fortsätter samma verksamhet på Bagram-basen - förmodligen inte "tortyr", men tortyren, eller de tuffa förhörsmetoder som Obama bokstavligen förbjöd vid sitt tillträde hade Bush-administrationen i praktiken upphört med flera år tillbaka (däremot tänkte man inte stänga dörren till olika valmöjligheter). Och i ljuset av den tortyr som Abdul Aziz Naji nu förmodligen kan riskera i Algeriet, passar begreppet "tuffa förhörsmetoder" mycket bättre i beskrivningen av behandlingen av Khalid Sheik Mohammed etc.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Algeriska GITMO-fångar vill inte skickas hem till Algeriet 20100718

1 kommentar:

Martin sa...

Nu har väl USA aldrig haft för avsikt att stänga ner Guantanamo basen, utan enbart fånglägret där.

Militärbasen på Guantanamo finns sedan sviterna efter att Cuba (med hjälp från USA) bröt sig fritt från kolonialmakten Spanien.

Fånglägret förlades där för några år sedan av juridiska skäl, då det tekniskt sett är kubanskt territorium så att civilt amerikanskt rättsväsen inte har någon jurisdiktion där.