tisdag 6 juli 2010

Obama körde 2009 över varningar om oljeborrning

Wall Street Journal har här en artikel som avslöjar nyheten att en federal domstol i april 2009 varnade för att regeringen var oförberedd på en större oljespillkatastrof. Beslutet hotade att stoppa eller ställa in dussintals oljeborrningsprojekt i både Alaska och mexikanska golfen.

Beslutet tog både oljeindustrin och Obama-administrationen på sängen. Och Obama-administrationen manade domstolen att se över sitt beslut en gång till. Administrationen menade att de behövde fortsätta den konventionella oljeproduktionen samtidigt som de expanderade användningen av förnyelsebar energi. Men Obama-administrationen hade också ett annat mycket enklare motiv - nämligen pengar. Och man argumenterade inför domstolen att ett stopp av borrning skulle innebära upp till 10 miljarder dollar i förluster. Domstolen övervägde domen en gång till och hävde förbudet, vilket innebar att olja tilläts att fortsätta borras inklusive på det område (Macondo Prospect) där BP:s nu ökända Deepwater Horizon-rigg fanns.

Artikeln kan i dess helhet läsas här, och här följer också en diskussion om saken på Fox News:



Det hade i en situation som denna gått att försvara Obama-administrationen. Det finns nämligen goda skäl till att borra olja i havet (däremot inte utan rigorösa säkerhetsplaner etc). Däremot blir det svårt att försvara Obama när han själv spenderat så mycket tid på att kritisera sin företrädare för något han sedan gör likadant själv. Det är hycklande, och Obama-administrationens agerande visar lite på skillnaden mellan verklighet och retorik. Republikaner säger oftast de saker de anser vara realistiska - medan demokrater säger utopiska saker. De sistnämnda ställer sig således på en moralisk piedestal i förhållande till republikanerna, men när dessa ideal inte går att förverkliga i praktiken (åtminstone inte så lätt som demokrater som Obama ger sken av) och de sedan när de väl har makten inte erkänner detta så blir det hyckleri. Obama hycklar i fråga om Guantanamo, och han har hycklat i fråga om "oljeindustrin". Det hade varit lättare att försvara Obama om han - i likhet med sin förträdare - öppet erkände när han faktiskt ändrar sig. Om han sagt: "Ja, jag lovade att stänga Guantanamo, men jag har insett att det av olika orsaker inte går eller i alla fall inte är lika enkelt som jag trodde", så hade man kunnat respektera honom. Nu hycklar han dock bara, och det förtjänar föga respekt.

Se även tidigare inlägg:

Oljespillet i Nigerdeltat 20100706

Oljespillet skapar stor psykisk press 20100706

Inga kommentarer: