onsdag 11 augusti 2010

Republikaner kritiska till den nya 26-miljarders bailouten

Kongressen har röstat igenom och Obama har signerat 26 miljarder federala dollar för att hjälpa delstater i ekonomisk kris som annars hade varit tvingade till drastiska nedskärningar för bland annat lärare, poliser och brandmän. Här har MSNBC ett inslag om lagen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Den republikanske kongressmannen Paul Ryan från Wisconsin är dock mycket kritisk och anser att det hela rör sig om en ny bailout som Obama-administrationen utdelar i tron att flödande federala pengar ska rädda och stimulera ekonomin. Vad delstaterna i själva verket behöver göra är dock att spara in och bara spendera på det absolut nödvändigaste.



En annan att kritisera bailouten är republikanen Mike Pence från Indiana som här intervjuas på CNBC och förklarar att det är bara är en fortsättning på Obamas hittills misslyckade ekonomiska politik:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det går förmodligen att försvara bailouten utifrån en rådande krissituation (och här har McClatchy en artikel om hjälpen pengarna kommer att gå till). Däremot är det svårt (och omöjligt om man är ekonomiskt konservativ) att försvara den utifrån ett långsiktigt perspektiv. Obamas ekonomiska keynesianism fungerar inte - däremot fungerar ekonomisk konservatism, vilket de delstater med konservativa guvernörer bevisat - i te x Virginia och New Jersey (varav den sistnämnda delstaten varit ett liberalt fäste). Obamas dåliga vana att alltid utmåla republikanerna som partiet utan idéer är verklighetsfrånvända, för medan demokraterna bara återanvänder gamla ekonomiska idéer (keynesiansk liberalism) så är det svårt att säga att i grunden ekonomisk konservativa tänkare och drivkrafter inom det republikanska partiet, som Paul Ryan, Mike Huckabee och Ron Paul - inte är nytänkande. De är avsevärt mer nytänkande och nyanserade än Obama utmålar dem som, och förstås avsevärt mer nytänkande än Obama själv som driver en ekonomisk politik han själv aldrig prövat, stött eller blött, utan bara läst om i historieböcker.

Se även tidigare inlägg:

RNC-ad: Deficit of Hope 20100810

MtP: Wikileaks, ekonomin 20100802

Paul Ryan om sin roadmap 20100724

Bob McDonnell om ekonomin i Virginia 20100715

Inga kommentarer: