måndag 20 september 2010

VVS - del 2: Christine O'Donnell

The Values Voter Summit 2010 avslutades igår. En mängd konservativa profiler, så som Mike Huckabee, Sarah Palin, Michelle Bachmann, Mike Pence mfl deltog. Jag tänkte i några inlägg sammanfatta de olika tal jag har sett, men gör det inte i kronologisk konferensordning utan i just den ordning jag själv ser talen.

Jag skrev tidigare om Gary Bauers utmärkta tal om militant islam. En annan som medverkade på konferensen var Christine O'Donnell - te-party-kandidaten som överraskande vann republikanernas primärval i Delaware, i kampen om vem som ska övertag vice-president Joe Bidens gamla senatsplats. O'Donnell har fått kritik för en mängd gamla uttalanden från 1990-talet där hon förklarar att hon lekt med häxkraft, och ett klipp där hon arbetade för en kristen organisation och där motsatte sig onani. Kritiker - även republikaner som Karl Rove - har lyft fram de sakerna som faktum som kommer att göra det mycket svårt för henne att vinna det allmänna valet i november mot sin demokratiske moståndare. O'Donnell är dock frispråkig och en duktig talare - hon har många likheter med Sarah Palin på VVS-konferensen visade hon prov på detta.

Hon förklarade hur Obama-administrationen de senaste två åren gjort en mängd dåliga saker: alltifrån stimulanspaketet där miljarder dollar gick till en keynesiansk fantasi, till att betala för aborter utomlands, bailouter, ObamaCare, ett velande gällande Irak och Afghanistan och idén om att åtala 9/11-terroristerna på Manhattan. Samtidigt som Obama gjort allt detta, så har dock de amerikanska folket gjort något annat - nämligen återupptäckt den amerikanska konstitutionen. Hon citerar sedan Thomas Jeffersons ord:

"Frågan idag är densamma som genom hela historien, huruvida människor ska tillåtas styra sig själva eller bli styrda av en liten elit"


Det är också dagens fråga, förklarar O'Donnell - eliten som nu härskar kallar te-party-rörelsen för knäppskallar och extremister, men "vi" själva förklarar hon, kallar oss själva för "We the people" - med hänvisning till orden i Konstitutionen. Konservativa behövde inte vara räddhågade. Den liberala eliten menar att de te-party-rörelsen menar sig försöka "ta tillbaka landet igen" - men, förklarar O Donnell, landet är redan deras eftersom de redan utgör en del av landet. Vad det helar handlar om är snarare att en liberal elit agerar som en tonåring som kört fel med pappas bil - nu är det dags för de vuxna att ta tillbaka bilnyckeln. USA:s befolkning har nu tröttnat på den liberalism som hackar ner på Amerika, amerikaner vill att landets ledare ska försvara USA:s amerikanska väg, inte motsätta sig den eller bryta ner den. Hon förklarar vidare att det finns likheter mellan dagens situation och Israels situation i bibeln, som gick mellan perioder av välsignelser och lidande, och återvände till sina gudagivna principer under de mörka perioderna - nu är USA på liknande sätt inne i en slags konstitutionell omvändelse där man återvänder till grunddokumenten och principerna i frihetsdeklarationen.

Christine O'Donnell har i likhet med Palin en hel del laster i bagaget, men i likhet med Palin tycks hon inte vara nämnvärt bekymrad av dessa utan riktar blicken tydligt framåt. Här är talet:

Del 1:



Del 2:



Se även tidigare inlägg:

Gary Bauer: muslimvärlden måste tolerera religionsfrihet 20100918

Jim DeMint om te-party-rörelsen och republikanerna 20100916

Te-party-segrar i Delaware och New York 20100915

Inga kommentarer: