fredag 24 september 2010

VVS - del 9: Mike Pence

Den republikanske kongressmannen Mike Pence från Indiana talade också han på The Values Voter Summit och förklarade där att han var kristen, konservativ och republikan - i den ordningen. Han fortsatte med att förklara att de konservativa efter 2008 var säkra på sin ideologi men osäkra gällande framtiden. Nu har konservativa dock vunnit i Virginia, New Jersey och Massachusetts - och mer är på väg.

Under de senaste åren förlorade republikanerna sin väg i kongressen - de stödde en stor statsmakt i form av No Child Left Behind och ökade vårdhjälpsanslag. Nu har man dock återvänt till den ekonomiska konservatismen - alla republikaner i representanthuset röstade emot Obamas stimulanspaket, alla republikaner i representanthuset röstade emot regeringens övertagande av sjukvård. Republikanerna är tillbaka, och de är tillbaka för kampen om konservativa värderingar på Capitol Hill.

Hans tal var dock inte i första hand en kritik mot mitten-republikanism, och han prisade George W. Bushs mod i Irak - och Barack Obama, Nancy Pelosi och Harry Reed som var emot truppökningen i Irak hade fel.

Kritiken mot Obama-administrationen fortsatte sedan; där han kritiserade Obamas önskan att åtala Khalid Sheik Mohammed civil i New York istället för på Guantanamo där KSM hörde hemma. Han kritiserade Obamas velande stöd till Israel, och om världen inte visste något annat så skulle de veta att USA stödde Israel.

Inrikespolitiskt förespråkade han ett bevarande av Don't Ask Don't Tell, motsatte sig Obamas sjukvårdsreform och lovade att republikanerna inte skulle vila förrän sjukreformen var återkallad. Han visste att detta inte var lätt, men det kunde göras i två steg: steg ett genom att "återkalla" Pelosi-kongressen 2010 och sedan genom att ersätta Obama-administrationen 2012.

USA behövde också en konservativ majoritet som hade mod att avsluta eran av låntagande och spenderande och bailouts. Demokraternas ekonomiska politik fungerar nämligen inte. De anklagar i sin klasskamps-retorik republikanerna för att ha en strategi som gör "de rika rikare" - men demokraterna själva har en egen strategi som istället gör "de fattiga fattigare". Vad som behövde göras var att hålla skatterna låga och bevara alla Bushs skattesänkningar. Någon annan strategi skulle inte leda till jobbskapande. Han skämtade sedan och sa: "En recession är när grannen förlorar sitt jobb - en depression när du förlorar ditt jobb - en återhämtning (recovery) är när Nancy Pelosi förlorar sitt jobb."

Men problemen i USA var inte bara politiska eller ekonomiska - utan också moraliska, förklarade Pence. USA hade lämnat värderingarna om att hårt och ärligt arbete lönade sig, och vikten av att behandla sin nästa så som man själv vill bli behandlad. Dessa värderingar härrörde från USA:s traditionella institutioner; liv, familjer och religion. Somliga säger att republikanerna detta år borde hålla sig undan från sådana frågor. Men, förklarade Pence, ett amerikanskt parti måste kunna hantera flera frågor samtidigt: de måste kunna balansera ekonomin och samtidigt stödja trupperna, de måste kunna fokusera på jobbskapande och samtidigt skydda det oskyddade livet och försvara det traditionella äktenskapet. Det sista är synnerligen relevant för finanskrisen - för det skulle inte gå att på tusen år trycka så mycket pengar som skulle behövas om familjerna kollapsade. Konservativa behövde därför kräva att de republikanska ledarna stod upp för liv, traditionella äktenskap och religionsfrihet utan att ursäkta sig.

Del 1:



Del 2:



Se även tidigare inlägg:

VVS - del 8: Tony Perkins 20100923

Inga kommentarer: