onsdag 27 oktober 2010

700 dödade vid amerikanska vägspärrar i Irak

Ca 700 civila irakier har dödats vid amerikanska vägspärrar under kriget. Det är en av uppgifterna som framkommer i de av Wikileaks offentliggjorda militärrapporterna. Bland dessa har funnits såväl barn och kvinnor som förståndshandikappade.

DN skriver här om saken och ger några exempel på tragiska öden:

I maj 2006 var Nabiha Jassim höggravid och på väg att förlösas när hon på sin väg till sjukhuset sköts till döds av amerikansk militär vid en vägspärr i Samarra. Enligt Al-Jazeera körde hennes bror Khalid Jassim bilen och kusinen Saliha Hassan var med.

Enligt ett av de närmare 400.000 läckta dokumenten tyckte de amerikanska militärerna vid en vägspärr att fordonet kom för nära, varpå man höjde varningsnivån och började skjuta mot det. Brodern klarade sig med svåra skärskador, medan kvinnorna och pojken som låg i magen dödades.


Och vidare:

Andra exempel handlar om en 9-årig flicka som i september 2007 dödades av en studsande kula som amerikansk militär avlossat för att få stopp på en bil, förståndshandikappade som av medicinska skäl inte förstått den militära kommunikationen och en dryg handfull kvinnor som likt Nabiha Jassim under brådskande former skjutsats till förlossning.


Dessa incidenter är inte okända. En spelfilm som bl a tar upp händelsen med den gravida irakiska kvinnan som dödades är filmen Redacted från 2007. En film där även en annan orsak till de civila dödsoffren vid vägspärrarna förklaras. De amerikanska styrkorna hade satt ut tydliga skyltar på arabiska som instruerade bilarna att stanna - problemet är bara att en stor andel irakier inte kan läsa.

700 döda civila är förstås ytterst tragiskt och synnerligen beklagansvärt. Utöver de 700 döda har också omkring 2000 andra sårats vid amerikanska posteringar. Hur beklagliga sådana incidenter än är så får dock inte förglömmas nödvändigheterna av vägspärrarna. SVD har här en artikel där tidningens reporter Jan Blomgren får en intervju med självaste general David Petraeus på plats i Afghanistan.

Petraus förklarar att mycket har blivit bättre, men att mycket också återstår. Men i artikeln skildras också säkerhetssituationen och just de slags vägspärrar som håller dem skyddade. Blomgren skriver:

Säkerhetspådragen är normalt rigorösa i Afghanistan. När SvD besökte den till stora delar talibanstyrda provinsen Wardak verkade det extra känsligt. Vår bil stoppades flera gånger. När vi kom fram till centralorten Maidan Sher fick vi helt enkelt inte åka in i den lilla staden.

Efter en kort promenad såg vi ett tjugotal spända soldater med händerna på avtryckarna gå i spetsen för en liten grupp människor. I mitten skymtade en tunn militär med ett välbekant ansikte: General David Petraeus.

Det förklarade säkerhetspådraget. Alla vet att talibanerna håller till i Bajmanbergen som majestätiskt tronar i bakgrunden. Petraeus besök var förstås hemligt, men amerikanerna tog inga risker.

Att nerverna låg på helspänn visades tydligt. En afghansk yngling som inte bromsar in tillräckligt snabbt framför en avspärrning är bara hårsmånen från att mötas med skarp eld.

– En meter till och grabben hade blivit skjuten, konstaterade ett befäl.


Det var i Afghanistan - men situationen är utan tvekan jämförbar med hur situationen också var i Irak. Saker värda att kommas ihåg vid läsning av Wikileaks rapporter.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Wikileaks Irak-loggar 20101023

Inga kommentarer: