lördag 16 oktober 2010

Ahmadinejad fortsätter provocera Israel

Irans president Mahmoud Ahmadinejad besökte i förrgår Libanon och fortsatte där sina svulstiga provokationer mot Israel när han talade inför tusentals Hizbollah-anhängare i den gamla marknadsstaden Bint Jbeil bara fyra kilometer från gränsen till Israel.

–I dag har de sionistiska ockupanterna inget annat val än att återvända till sina ursprungsländer, sa Ahmadinejad med anspelning på Israels judar, varav många är ättlingar till överlevare från Förintelsen.

SVD skriver:

Att Ahmadinejad åker till ett Hizbollahfäste nära Israel – en stat vars existensberättigande han förnekar – visar hur maktbalansen i Mellanöstern håller på att förskjutas till Irans fördel.

Det kan också ses som ett tecken på att USA och väst inte har en sammanhängande Mellanösternpolitik och att sanktions- och isoleringspolitiken mot Iran inte fungerar som den är tänkt.


Och vidare skriver man:

Inte bara USA och Israel kallar besöket för en medveten provokation. Det har även sunnipolitiker i premiärminister Saad Hariris 14-marsrörelse gjort. Men Ahmadinejad har uppenbarligen inget emot att öka spänningarna i regionen. ”Libanon är ett universitet för jihad” sade han i Beirut, ett citat som blev förstasidesrubrik i israeliska Jerusalem Post.


Många ansåg på förhand att sanktionerna mot Iran inte skulle fungera. Nu indikerar mycket att de heller inte gör det. USA och måste därför planera att pressa Iran ytterligare - om nödvändigt även militärt.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Sarah Shourd talar om fångenskapen 20100927

Inga kommentarer: