tisdag 21 december 2010

2010 - ett besvärligt år för Obama

2008 var Obamas år. 2009 var tänkt att också vara Obamas år. 2010 var definitivt inte Obamas år. RealClearPolitics har här en alldeles utmärkt sammanfattning av Obamas bekymmer 2010 - månad för månad. Ämnen varav i princip samtliga täckts utförligt på denna blogg.

Året började med kontroversen efter kalsong/juldagsbombaren på nyårsdagen. Ett terroristförsök som hade kunnat sluta i katastrof, men tursamt nog misslyckades.

Året fortsatte därefter med fortsatt hög arbetslöshet, ett bakslag i Massachusetts där republikanerna bröt in i det liberala högfästet - och därmed ett temporärt bakslag för sjukvårdsreformen, om Obama och demokraterna dock likväl rodde i hamn.

Andra problem skulle dock komma. Oljespillet i mexikanska golfen blev en lång utdragen process där Obamas respons skulle bli lika kritiserad som Bushs respons på Katrina i samma delstat 2005. Sommaren skulle bli en "recovery summer" - men det amerikanska folket upplevde ingen återhämtning. Obamas stimulanspaket hade nu fått god tid på sig att verka, men arbetslösheten hade inte sjunkit.

Under hösten visade te-party-rörelsen sin styrka genom stora segrar i de republikanska primärvalen, vilket indikerade ett stort motstånd mot Obamas politik, och i november vann republikanerna Representanthuset med en av de största svängningarna i amerikansk politiskt historia. Därtill tog man också över delstatskongresser och guvernörsposter runtom i hela landet.

I december blev Wikileaks ett allvarligt problem för administrationen, och i lame-duck-sessionen tvingades demokraterna/Obama svänga i te x sin kärnfråga om skattesänkningar och acceptera att republikanerna snart skulle ha makt inte bara att prata utan också att bestämma, varför Obama valde en bipartisansk kompromissande inställning snarare än den konfrontativa hans liberala vänner önskat.

Källa: RealClearPolitics

Inga kommentarer: