tisdag 15 februari 2011

CPAC 2011 - del 29: Connie Mack

Kongressman Connie Mack IV från Floridas 14:e kongressdistrikt beskrev på CPAC den nya kongressens uppgift i Washington DC. De konservativa tänkte ha nedskärningar som mål och frihet som sin standard. (Här är hans tal). För två år sedan började liberalerna i Washington DC en agenda med socialism på hemmaplan och ursäkta-mig-politik utomlands. De konservativas agenda handlar istället om frihet och att stå upp för USA. Hoten mot friheten var många - men det fanns särskilt ett hot som han själv fokuserade på, men som det sällan talas om särskilt högt: hotet från Venezuelas härskare Hugo Chavez.

Kongressman Connie Mack förklarar sedan - i vad jag tycker är CPAC:s bästa och mest intressanta tal om ett ämne jag inte kan mycket om och som det heller inte talas om alltför ofta - ingående varför Hugo Chavez utgör den västra hemisfärens största hot.

Här är talet som rekommenderas att ses. För dem som inte anser sig ha tid eller ork till det följer nedan min sammanfattning (medveten om att förhållandet kanske är det raka motsatta så följer filmklippet först ;).

Hotet från Hugo Chavez


Del 1:



Del 2:



Del 3:



Chavez har ofta underskattats och betecknats som en pajas - men det finns inget roligt med denne. Förtryck, terrorism och droger är metoder han använder sig av - och han är den amerikanska kontinentens version av Hugo Chavez och Usama Bin Laden. Hugo Chavez har systematiskt förtryckt frihet och demokrati och påtvingat Venezuela socialism och exporterat sin ideologi runtom i Latinamerika. Det har han gjort i fyra steg:

1. Vinna ett val - eller stjäla ett val. 2. Ändra konstitutionen och ge sig själv ny stor makt som knyts till honom själv. 3. Skapa en kris som kan legitimera än mer makt. Socialiseringen har dock lett Venezuela till en ekonomisk kris - vill man skapa en ekonomisk kris är socialism en säker väg. 4. Förklara sig själv vara president på livstid.

Chavez har gjort allt detta, förklarar kongressman Connie Mack beskrivande. Och förklarar hur Chavez beskyddat över 1500-aktivister från FARC-gerillan i kampen mot Colombia. Han stöder också Fiedel Castro och Nicaraguas president Daniel Ortega med oljepengar. Detta görs för att få likasinnade att underminera demokratin i sina länder.

Chavez har också med hjälp av olja försökt med varierande succé försökt exportera samma koncept till Bolivia och Ecuador. Han har också börjat blanda sig in i mexikansk politik, där han stöder vänsterpartier och grupper som vill underminera den mexikanska regeringen. Connie Mack förklarar hur det finns en rörelse i Mexiko som vill göra landet till en socialistisk stat. Denna är inte liten och kongressmannen hänvisar till hur Wikileaks bl a avslöjat att Mexikos president Felipe Calderon sa till amerikanska ämbetsmän 2009 att Latinamerika behöver en synlig amerikansk närvaro för att kontra Hugo Chavez inflytande. (Här har CBS News en artikel om den saken).

USA måste också säkra gränsen, förklarar kongressmannen och stoppa import av terrorism och illegala droger in i USA. Han har sedan en maning till Obama:

"Mr President, you must do this, and you must do it now!"


Han talar sedan om Hugo Chavez relation till Iran, och beskriver hur möjligheten finns att Hugo Chavez kan ha försett Iran med Uran, och kanske hjälper Iran att finansiera sitt kärnkraftsprogram. Chavez har etablerad direkta handelskontakter mellan Teheran och Caracas. Det låter i sig -inte- oskyldigt, men faktum är att det är än värre: det har också gett terrorister en säker väg in i Latinamerika. Connie Mack förklarar sedan att somliga av dessa tar sig vidare in till krigszonerna i Mexiko - nästa naturliga steg blir givetvis att ta sig in i USA. Den amerikanska regeringen måste veta att de inget vet om dessa saker. Han själv och de konservativa tänker dock upplysa om saken.

Han forsätter sedan att berätta hur det är likadant överallt runtom på jorden: Chavez kultiverar sina allianser med länder som önskar underminera amerikansk makt: Ryssland, Kina, Syrien, Vitryssland och Nordkorea är alla länder där Hugo Chavez försöker bygga nätverk i sin strävan att motverka USA. Samtidigt har Venezuela blivit ett tillhåll för den ryska flottan. Det pratas även om att hysa iranska missiler i Venezuela (något som inte låter helt obekant från historien). Chavez agerar som om han själv vill skaffa kärnvapen och har rustat upp en armé som inte är en försvarsarmé.

Men Chavez använder även sitt oljeinflyande inne i USA - och det inte mindre än hos Joe Kennedy (Är son till JFK:s bror Robert Kennedy - och leder organisationen Citizens Energy Corporation - en grupp med ädla motiv som dock får sitt största stöd från Venezuelas statsägda oljebolag Citago). Connie Mack förklarar att det är en skam att president Kennedys brorsbarn är Hugo Chavez frontman i dennes kampanj om olja-för-inflytande i USA.

Vad bör då USA göra för att motverka Hugo Chavez expanderade inflytande?

Såväl förra året, som detta år, säger kongressman Mack, har han bett utrikesminister Hillary Clinton att sätta Venezuela på USA:s lista över nationer som sponsrar terrorister. Det bör göras genast.

Venezuela är den tredje största exportören av olja till USA efter Kanada och Saudiarabien. Med andra ord finansierar amerikanska pengar Chavez' krig mot USA. Det är inte vettigt. Allt bör därför göras för att öka importen från Kanada och öppna upp för inhemsk borrning - och sedan sluta köpa Hugo Chavez' olja. En intressant kuriosa är också att Venezuelas olja' inte är särskilt het på oljemarknaden. Om USA inte köper så kommer Chavez' inte att kunna sälja den - åtminstone inte lika mycket av den längre. Därtill bör USA också genast implementera ett fullskaligt embargo mot landet - och det omedelbart. Chavez vill arbeta enad med Ahmadinejad - USA bör därför behandla Chavez så som man behandlar Ahmadinejad, poängterar Connie Mack. Inga fler glada handskakningar på världskonferenser (anspelning på Obama), ett slut på ignorerandet av det band Chavez själv talat om mellan Venezuela och Iran.

Därtill måste också USA bli tydliga i sitt budskap till Latinamerika. USA bör föra en kampanj där det tydligt förklarar för den latinamerikanska befolkningen att USA stöder dem, deras demokratier och deras strävan att skapa sig bättre liv. USA:s historia är den som latinoamerikaner vill höra - inte Hugo Chavez's historia. Det är dags att visa att man är stolt för USA, och att USA står upp för dem och för frihet. Kongressen bör därför godkänna frihandelsavtalen med Colombia och Panama tidigt i år. Och när latinoamerikaner reser sig upp mot Chavez'-liknande taktiker, så som fallet var i Honduras, ska USA stå upp för folket. Och när ledare för frihet ställer sig upp, som Colombias tidigare president Álvaro Uribe - bör USA gör allt för att stödja dem.

Det är dags att sluta be om ursäkt för USA. I den västra hemisfären och runtom i världen är det dags att stå upp för USA och den frihet och den mänskliga värdighet som USA representerar. Det genom att stå emot USA:s fiender och stå upp för sina vänner. I den riktningen kommer de konservativa i Representanthuset under de kommande två åren försöka driva amerikansk utrikespolitik.

Som inledningsvis skrevs så anser jag att kongressman Connie Macks tal utgör konferensens bästa tal. CPAC är en bra konferens på så vis att inte bara de stora och kända talarna får tillträde till scenen, utan även duktiga mindre kända konservativa. Connie Mack imponerar och lyfter fram ett synnerligen viktigt ämne.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 28: David Horowitz 20110215

Inga kommentarer: