onsdag 16 februari 2011

CPAC 2011 - del 33: Mitch Daniels

En annan av CPAC:s talare var Indianas guvernör Mitch Daniels som också han är en potentiell republikansk presidentkandidat. Daniels talade under fredagen och talet kan ses här.

Guvernör Daniels inleder med att framföra en hälsning från hans hemstat Indiana och ge en liten presentation av delstaten: i Indiana tror man på att betala sina räkningar där spenderar man mindre än man tar in. Man tror också att det är fel att ta pengar från en fri medborgare eftersom det fråntar personen rätten att göra vad han själv vill med dessa. I Indiana har man därför en gräns, när man fått in tillräckligt mycket skatt till en viss nivå, tar man helt enkelt inte in någon mer skatt. Det är bättre att lämna de pengarna i händerna på dem som tjänat dem än att låta dem hamna i ett byxhål där de rinner ut till ingenstans, så som pengar alltid gör när de förvaltas av regeringar. När företagare frågar honom vad de kan göra för Indiana, så svarar han alltid: tjäna pengar.

Mitch Daniels går sedan vidare och talar om det ansvar USA som nation har. Frihetens vänner har ett ansvar. Det amerikanska projektet är hotat av en fiende till friheten. En fiende man inte kan förhandla med - och vad han tänker på är den amerikanska statsskulden. Ett problem man måste tackla aggressiv och som han därför beskriver i militära termer. Det finns dem som vill fly från sitt ansvar, som vill undvika att värvas till kampen mot detta hot. Majoriteten agerar dock som tur är inte så. De flesta söker istället sätt att värvas till kampen och utveckla strategier för att rädda republiken.

Det stridsropet måste höras från de konservativa. Man måste dock stå enade och ena nationen kring denna sak. Om det inte görs så kommer nej-sägarnas visioner att gå i uppfyllelse och USA kommer att påbörja en nedgång. USA har upprätthållit mycket gott genom premissen fred genom styrka. Utan pengar kommer USA dock inte att förbli särskilt starkt och freden kommer då heller inte att bli långvarig. Och för finansieras hela försvarsbudgeten med utlandslån. Det är ingen bra strategi.

USA:s nuvarande finanspolitik är överlag inte bra. Dess misslyckande har börjat försvaga den amerikanska andan av risktagande och framtidsoptimism. Nu måste man börja återuppbygga USA:s nationella moral såväl som dess nationella välstånd.

För att göra detta behövs ett vettigt skattesystem - lägre, och plattare och helst helt platta skatter. Regleringarna måste också bort.

Efter 2 års orgier av nya regleringar så var Obamas drag förra månaden att utfärda en exekutiv order om minskade regleringar som att se en rap-stjärna utfärda ett svordomsförud, förklarade Daniels.

USA bör också ha en bättre energipolitik: det genom att utnyttja alla USA:s energiresurser som man hittills förnekat sig själva. Ett fattigare land kommer nämligen inte att vara ett grönare land.

Att göra dessa saker är goda sätt att bekämpa statsskulden. Amerikaner kan detta, och historien bevisar att pessimisterna har haft fel. Amerikaner är beredda att sätta framtiden framför nuet och sina barns framtid framför sin egen.

2010 var ett viktigt steg på vägen, men kampen måste fortsätta och man måste lyckas samla en koalition på ett sätt som inte gjorts på mycket länge. Hotet från statsskulden är för stort för att man ska kunna hantera problemet ensamma. Nu måste man vara fokuserad och vinna människor för sin sak som aldrig lyssnat på Rush Limbaugh eller Glenn Beck och som aldrig har hört talas om CPAC. Det näst värsta som kan hända nästa år är att Obama fortsätter styra USA. Det värsta är dock om republikanerna faktiskt vinner men inte lyckas avvärja hotet. Därför måste man ena USA i frågan om statsskulden.

Republikanerna måste visa att de har en väg för fattiga att få möjlighet att tjäna pengar, att de är ett parti för de unga eftersom hotet från statsskulden onekligen kommer att slå mot dem hårdast.

USA måste nu enas för att bevara den amerikanska republiken - det måste och kan man bara göra tillsammans som ett folk, som amerikaner.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 32: Ann Coulter 20110216

Inga kommentarer: