onsdag 16 februari 2011

CPAC 2011 - del 35: Rand Paul

En av CPAC:s första talare var Kentuckys nye senator Rand Paul som redan under torsdagen talade inför den konservativa församlingen. Här är hans tal där han inleder med att beskriva sin nya roll som senator och citerar Senatens gamle själasörjare Edward Hale som i slutet av 1800-talet fick frågan om han bad för senatorerna, varpå han sa:

No, I look at the senators and I pray for the country. (Rand Paul säger "people")


Senator Paul förklarar sedan att USA i årtionden tagit sig befogenheter som ej faller i linje med konstitutionens föreskrifter om hur den amerikanska republiken ska fungera. Detta har amerikaner vant sig vid, men vad som väckt startskottet att på allvar konfrontera dessa problem var ObamaCare. ObamaCare skapade en rörelse som handlar om mycket mer än bara sjukvårdsreformen - den handlar om konstitutionen, frihetsidealen och det amerikanska samhällsbygget. Han citerar sedan Barry Goldwater och förklarar att det viktiga för denne inte i första hand var vilka behov som behövde mötas, utan huruvida lagstiftarna följde konstitutionen eller ej. Många saker var i amerikanernas intresse, men inget kunde vara mer i dess intresse än att bevara den amerikanska friheten.

Han förklarar vidare att vad som behövs är att avskaffa statsskulden, och det kan bara göras genom nedskärningar och minskad spendering. Inte ens republikanerna i Kongressen förespråkar tillräckligt långtgående sådana, förklarar senator Paul och förklarar att republikanerna en gång i tiden inte trodde på federal utbildningspolitik och att det nu är dags att återvända dit och avskaffa utbildningsdepartementet. Men konservativa måste också förstå att även deras favoritprojekt att kasta pengar på måste skäras ner - vilket innebär att militärbudgeten inte kommer undan. Ett uttalande som väckte både jubel och burop. Han förklarar också att Social Security också kan reformeras på två sätt: antingen sakta men säkert eller med ett drastiskt avskaffande den dag pengarna tar slut.

USA:s storhet och exceptionalism beror på att man valt politisk och ekonomisk frihet och valt att genom konstitutionen beskydda dessa friheter. Detta kan bevaras men det krävs att man väljer ett modigt ledarskap. Det behövs ledare som tydligt förklarar vad som Washington DC ska göra och vad som ska göras av delstaterna. I den processen har te-party-rörelsen betytt mycket. Det var te-party-rörelsen som tog debatten om statsskulden till huvudstaden, förklarar Paul och manar dem att fortsätta pressa dessa frågor.

Rand Paul är en viktig röst inom te-party-rörelsen och står för ett budskap som på ett effektivt sätt kontrar Obamas liberalism. Libertarianernas nattväktarstatsideal och dragning till isolationism är dock inte vägen framåt för USA. USA skulle inte nödvändigtvis bli mycket sämre om landet styrdes av libertarianer - men däremot skulle man effektivt avsäga sig sitt inflytande i världen och det vore en katastrof - kortsiktigt för världssamfundet (även om vänstergrupper naivt tror motsatsen) och långsiktigt också för USA. Därför är libertarianernas syn på utrikespolitik och militär (och även en del andra frågor) inte vägen framåt.



Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 34: Peter Roskam 20110216

Inga kommentarer: