tisdag 15 februari 2011

Representanthuset förlänger Patriot Act

Representanthuset godkände igår till sist en förlängning av Patriot Act på ytterligare 10 månader till den 8 december, med 275 mot 144 röster. Gemensamt godkännande måste dock också uppnås med Senaten innan Patriot Act löper ut den 28 februari.

Vita Huset motsätter sig inte Representanthusets godkännande men hade önskat att förlängningen kunnat fortgå till 2013.

Det nya med motståndet mot Patriot Act är att det denna gång kommer från konservativa:

"I believe the American people have a legitimate fear of out-of-control government," said conservative Republican Dana Rohrabacher, one of the GOP no votes. "And yes, they have a legitimate fear of out-of-control prosecutors and out-of-control spy networks."


En annan republikansk kongressman, Lamar Smith från Texas menade dock att en förlängning var enda sätt att få tid att undersöka lagen var att förlänga den - samt att ett underlåtande att förlänga lagen skulle innebära att man sumpade möjligheten att stoppa terrorattentat.

Patriot Act är en bra lag och nästan all kritik mot den utgår från okunnighet, såväl om lagen som om det amerikanska samhället (som kräver dramatiska åtgärder som Patriot Act helt enkelt därför att de inte vardagsövervakas på samma sätt från statsmaktshåll som görs te x här i Sverige). Att lagen är bra (eller att övertyga svenska läsare om att den är det) indikeras också av att Obama-administrationen också förespråkar den.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Patriot Act förlängs inte - åtminstone inte för stunden 20110209

Inga kommentarer: