torsdag 26 maj 2011

Herman Cain om sin kampanjstrategi

Den republikanske presidentkandidaten Herman Cain intervjuas här på Fox and Friends där han bland annat förklarar sin kampanjstrategi och beskriver sin syn på somliga specifika sakfrågor där han tydligt förklarar att han stöder Paul Ryans budgetplan. De som motsätter sig denna gör det bara för att de saknar mod, förklarar han:



Jag tror att Herman Cain varit och är mycket underskattad. Jag såg igår hela hans tal när han pålyste sin presidentkandidatur - ett tal som var mycket tydligt, mycket energiskt, och mycket konservativt.

Till skillnad från te x Donald Trump är han mycket mer seriös än han ger sken av. Naturligtvis har Karl Rove rätt i det faktum att Herman Cain inte har någon politisk erfarenhet. Och det är en stor nackdel och något som alla andra kandidater kommer att hamra in i honom. 2008 försökte man dock kritisera Obama för dennes bristande erfarenheter utan att lyckas.

Herman Cain har också några tydliga fördelar: han är svart - vilket kommer att vara en stor fördel främst i ett möte med Obama, men inte vara helt betydelselöst heller i det republikanska primärvalet. Herman Cains historia är de svarta afroamerikanernas historia - till skillnad från Obama, som visserligen har en hel-afroamerikansk hustru men själv i övrigt bara har hudfärgen gemensamt med dessa. Herman Cain tillhör dessutom - till skillnad från Obama - den generation som faktiskt växte upp när delar av USA verkligen var rasistiskt. Obama är för ung för att på allvar ha kunnat uppleva den saken. Den slags rasism Obama kan ha stött på har möjligtvis haft med andra faktorer att göra i form av traditioner, fördomar och annat som finns i alla kulturer i alla världens länder - men han har inte växt upp i ett USA där stora delar av landet härbärgade den specifika sydstatsrasismen. Det har Herman Cain gjort (även om jag inte kan nämnvärt mycket om detaljerna i hans liv, mer än det lilla som står på Wikipedia) - och det faktum att han gjort det utan att "gnälla på USA", som så många andra (inte alla) av den generationens svarta gjort, tror jag kan väcka positiv förvåning hos många republikaner.

Men han är också den kandidat som jag misstänker har störst chanser att faktiskt ta de evangelikala primärvalsrösterna från Huckabees övergivna fålla. Mitt Romney och Jon Huntsman skulle förmodligen få dessas röster i ett allmänt val mot Obama - men inte i en primärvalskamp mot en tydlig protestantisk, evangelikal kandidat som Herman Cain både verkar vara och kunna uttrycka på ett "trovärdigt sätt". Det är trevligt att vara fördomsfri, och lätt att vara det om man inte tror på något alls - men faktum är att Romneys och Huntsmans mormonism är ett mycket större problem än någon (såväl de evangelikala väljarna som de själva) vill tala öppet om. Och det är ett mycket större problem i dagens republikanska parti än det republikanska parti som gällde när Mitt Romneys pappa kandiderade till presidentkandidat (då fanns inte den kristna högern, och det republikanska partiet - Eisenhower, Nixon, Ford - definierade sig genom att helt enkelt utgå från demokraternas ideologi men stå något till höger om denna).

Tim Pawlenty har tippats kunna vinna de evangelikala rösterna. Men det inte främst i egen kraft utan pg a att Huckabee inte längre är med i leken. Kandidater som faktiskt på egen hand hade kunnat konkurrera om dessa är för närvarande Herman Cain och Sarah Palin - och den sistnämnda har fallit i favör - medan Herman Cain är där Palin var 2008 - ett nytt ansikte på uppgång. Ingenting är säkert för honom. Men betraktar man bara sakerna utifrån så har Herman Cain många mycket större möjligheter att under rätt omständigheter gå långt (rätt omständigheter innebär, tillräcklig uppmärksamhet, tillräckligt med pengar, tillräckligt slipat kampanjteam), än te x Mitt Romney har.

Han är dessutom en bra talare och har ett konsekvent budskap som det märks att han faktiskt tror på. Och i republikanska primärval går sådant hem.

Med detta inte alls sagt att han kommer att vinna nomineringen (eller ens att Romney inte kommer att vinna den) - bara att Herman Cain är underskattad. Spelar han sina kort rätt, och får stöd från rätt människor (kanske inklusive Huckabees i sammanhanget viktiga endorsement) så tror jag att han har en större chans än vad Karl Rove tror.

Se även tidigare inlägg:

FNS: Herman Cain 20110522

Inga kommentarer: