lördag 2 juli 2011

SVD:s Karin Henriksson försvarar Mark Halperins avsked

Den politiske kommentatorn Mark Halperin talade igår om president Obamas presskonferens och sa då så här:

"I thought he was a kind of a dick yesterday"


Ordet ifråga orsakade en hel del uppståndelse i studion. Här är klippet 50 sek in:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Eftersom USA officiellt i många avseenden fortfarande är präglat av puritansk sexualmoral så censureras svordomar som fuck och andra ord med sexuella anspelningar. Att säga "dick" - i mer ordagrann betydelse än som smeknamn för Richard, är således inte gångbart i amerikansk television (även om många tyckte att smeknamnet var passande användbart när en viss tidigare vice-president vistades i de politiska korridorerna).

Mark Halperin insåg snabbt sitt misstag och levererade några timmar senare skamset följande ursäkt, varefter gänget i studion ursäktar sig till alla de barn som Högsta Domstolen just gett rätt att köpa rejält råa våldsspel:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det finns tillfällen när ursäkter verkligen sitter på sin plats och tillfällen när de mest framstår absurda. Den här incidenten tillhör den sista kategorin - det dels för att den amerikanska fobin mot könsrelaterade svordomar helt enkelt är fånig - samt för att svordomar förövrigt är mycket svåra att undvika att höra även för dem som nu försöker. Samt, och främst, pg a att Halperins avsikt inte i första hand var illasinnad. Det fanns varken hat eller vrede i hans uttalande (vilket det oftast finns när ordet brukas som kraftuttryck) och innebörden låg i att bara lite kraftigare och folkligare förklara sin syn på hur Obama agerat.

Att göra en så stor sak av något som alltså egentligen var ganska litet, ter sig snällt sagt löjligt. Men USA har, skulle jag tro, lagar - och MSNBC en policy som förstås bör efterföljas, något man förstås måste respektera även om man inte håller med om den. Det stannade dock inte med Halperins ursäkt utan denne stängdes också av från MSNBC på obestämd tid. MSNBC släppte följande meddelande:

“Mark Halperin’s comments this morning were completely inappropriate and unacceptable. We apologize to the president, the White House and all of our viewers. We strive for a high level of discourse, and comments like these have no place on our air. Therefore, Mark will be suspended indefinitely from his role as an analyst.”


Även Vita Husets talesman Jay Carney fördömde Halperin och sa:

"It would be inappropriate to say that about either president of either party."


Med det sagt gick händelsen för långt. Men återigen är det förstås svår för en svensk att lägga sig i saken. Vad som däremot som svensk är lättare att tydligt kritisera är SVD:s reporter Karin Henriksson som på sin blogg i princip försvarar avskedandet och där efter att ha beskrivit vad som inträffat, skriver:

Ordet är en grov förolämpning (slå upp det i tyda.se, andra alternativet), värre än ”jerk”.

...Man kan kanske tycka att ribban ligger lågt i USA, men det betyder också att hot om att skjuta folk tas på största allvar.


Det skulle gå att respektera en representant för den amerikanska kristna högern utan att hålla med denne, om denne konsekvent hyste starka känslor mot Halperins uttalande pg a religiös känslighet för könsrelaterade ord (eller för jerk, som ursprungligen förstås var ett religiöst snarare än sexuellt beskrivande ord). Men när en svensk journalist som med säkerhet personligen bryr sig föga om det där uttalandet gör allt för att försöka rättfärdiga en policy som för utomstående (även för konservativa sådana) bara framstår dum, så ter sig det både löjligt och inkonsekvent. Vilka andra former av mediacensur försvarar hon?

Och riktigt vad det här med att skjuta folk kommer in i bilden undrar jag också - om hon menar att Halperin riktade ett dödshot mot Obama så borde hon förstås också försvara censur av filmer som "Death of a President" som handlar om ett fingerat mord på George W. Bush. Och alla diverse musiker som sjungit svordomar med våldsrelaterade teman bör förstås också de förbjudas och avkrävas ursäkter. Det har jag dock ytterst svårt att tro att Karin Henriksson faktiskt förespråkar.

Det mesta talar därför för att hennes verkliga problem inte hade att göra med att Halperin sa "dick", utan främst med att han sa detta om just Barack Obama. Det vore intressant om hon hade förespråkat att Jan O Karlsson skulle ha avgått efter sitt medvetet nedsättande uttalande om "den där jävla Texas-gubben"- i sin beskrivning av George W. Bush. Det gjorde hon förmodligen inte heller.

Jag själv förespråkar vare sig svordomar eller svordomsförbud, men inkonsekvent idioti väcker likväl en viss dragning till klassiskt romerskt hedonistiskt språkbruk. Här är den romerske gladiatorägaren Batiatus i den amerikanska filmindustrins tappning (och de censurerar inte, men har med stor sannolikhet också fler unga tittare än MSNBC:s politiska pratprogram), från Spartacus-serien:



Gladiatorerna må vara mästarna på arenan, men Batiatus är onekligen svordomarnas krönte konung:



Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

HD häver Kaliforniens förbud mot våldsamma dataspel 20110628

Inga kommentarer: