onsdag 17 augusti 2011

Ed Schultz ber om ursäkt för rasistanklagelse mot Rick Perry

MSNBC:s nya spontant hetlevrade programvärd Ed Schultz har bett om ursäkt för att han ryckt ett citat av Rick Perry helt ur dess sammanhang för att få Perry att framstå som rasist. Här ett klipp där ursäkten först framförs och därefter det ursprungliga klippet från Shultz show där han använder en del av klippet för att göra rasistanklagelsen. Ta en titt:



Att Schultz bad om ursäkt för anklagelsen var välkommet. Men Rick Perry lär få fortsätta uppleva attacker likt dessa. Här i Sverige är det förmodligen av extra vikt att lyfta fram sådana här händelser om man vill försöka förmedla en rättvis bild av republikanerna, och nu i synnerhet Rick Perry. Perry är inte rasist (Bush möttes av precis samma anklagelser år 2000) - han gillar såväl svarta som latinos och höll häromveckan i ett gigantiskt böne-event som specifikt tog avstånd från all form av rasism.

Men eftersom Perry har en personlighet som här i Sverige lätt associeras med stereotypa personlighetsdrag och eftersom svenskar i allmänhet inte förstår Texas, eller den politiska, kulturella och ideologiska miljö Perry (och före honom Bush) härrör från så kommer med säkerhet svensk media att med tiden haka på utspel likt Shultz rasistanklagelse ovan för att framställa Perry som rasist eller något annat mindre trevligt. Något som i sin tur förstås inte kommer att öka förståelsen för amerikansk politik i vår del av världen. Därför är händelser som denna viktiga att lyfta fram och anklagelser som den som Ed Schultz (innan han bad om ursäkt) framförde, bör inte få stå oemotsagda. Här fyller svenska USA-bloggar en viktig funktion.

Källor: HotAir, Politico

Se även tidigare inlägg:

Te-party-rörelsens inflytande i det republikanska primärvalet 20110817

Rick Perry leder opinionsmätning 20110816

Inga kommentarer: