fredag 5 augusti 2011

Pat Robertson intervjuar Robert Spencer

Den kristna högerns fd frontfigur Pat Robertson intervjuar här den konservative islamkritikern Robert Spencer. Pat Robertson är en äldre herre som ibland säger en del mindre genomtänkta saker. Här sätter han dock fingret på problemet med svartmålningen av Robert Spencer (den amerikanska islamkritiker Anders Breivik i sitt manifest ofta citerar).



Pat Robertson och Robert Spencer är intressanta pg a hur de skildras av en liberal amerikansk vänster, och en socialistisk europeisk sådan. Spencer beskrivs nu som en främlingshatande extremistisk rasist - något han inte är. Han är bara en demokrativänlig islamkritiker.

Robertson framställs som en av den kristna högerns galningar eller som en "amerikansk taliban" - något han heller inte är. Han är bara utifrån sin generation och sina värderingar emot aborter och gay-äktenskap (vilket inte är samma sak som att vara en taliban, även de också är emot dessa saker). Därtill är han också en något snurrig äldre herre som tungan slinter på lite väl ofta för att han ska kunna tas överdrivet seriöst. Men ifråga om klarsynthet och ifråga om de stora frågorna är han i jämförelse med Europas akademiska vänster ett geni. Och i jämförelse med de islamistiska galningar som härjar är han ett protestantiskt helgon.

Dessa två herrar utgör goda exempel på varför vänstern är så långt ute och cyklar. De menar på allvar att Robert Spencer och Pat Robertson och de rörelser dessa representerar (konservativ islamkritik och en kristen höger) är större hot mot den västerländska demokratin än Europas (och USA:s) diverse islamister. Något som visar att man knappast kan särskilt mycket - vare sig om den konservativa rörelsen i USA eller om den islamistiska rörelsen i Europa.

Inslaget ovan visar också varför evangelikala rörelser som Pat Robertsons behövs i USA - för om USA bara styrts av liberala demokrater så hade USA varit precis som Europa, med samma förmåga att få precis fel förståelse ifråga om alla viktiga saker.

Källa: PI

Se även tidigare inlägg:

Hur islamiseringen av Europa gestaltar sig 20110805

Varför SSU:s ljusmanifestation plötsligt blev meningslös 20110730

Robert Spencer försvarar sig 20110729

Inga kommentarer: