tisdag 20 september 2011

Vänstern och högern om Obamas konfrontativa tal

President Obama höll igår ett tal om ekonomin där han presenterade ett krispaket och gjorde detta kompromisslöst med krav på skattehöjningar och hot om veto om kongressen inte gick med på detta. En konfrontativ ton som tilltar den demokratiska vänsterkanten, som hittills varit missnöjda med Obamas förmåga att alltid börja med att kompromissa.

Här talar den liberale Michael Moore om Obamas tal och säger att talet fick honom att genast känna sig lite bättre till mods och att det är som musik i hans öron och att det är bättre att Obama gör detta sent än aldrig:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här kritiserar den konservative Bill O Reilly Obamas tal, dels för att han får det här med skatterna fel - och dels pg a att Obama 2009 sa raka motsatsen än vad han sa igår: då han nämligen att det sista man vill när ekonomin är i kris, är att höja skatterna:



Kommer Obamas konfrontativa stil att lyckas?

Genom att entusiasmera sin liberala bas stärker Obama förmodligen sin egen position bland de kärngrupper som valde honom 2008. Det är förmodligen en fördel. Det liberala budskap Obama kampanjade på 2008 är dock idag avsevärt mindre populärt - vilket kan innebära en tuff kamp mellan demokraternas liberala bas och de konservativa te-party-anhängarna på andra sidan, med andra väljare i mitten. En sådan kamp har jag svårt att se hur Obama skulle vinna. Men att stärka banden med sin bas är med stor sannolikhet likväl ett steg mot en för Obamas egen del mer hoppfull framtid.

Se även tidigare inlägg:

Obama presenterar krispaket 20110919

Inga kommentarer: