torsdag 24 november 2011

Ryssland hotar amerikanskt missilförsvar i Europa

Ryssland kräver att USA ska avbryta sina planer på missilförsvar i Europa - om inte kommer Ryssland att göra sig beredda på att slå ut dessa - detta trots att USA bestämd hävdar att baserna är till för att skydda Europa från eventuella missiler från Iran - inte från Ryssland, något Fox News här rapporterar om.



USA:s planer under Bush-administrationen var att bygga missilbaser i Polen och Tjeckien - planer som avbröt av Obama-administrationen i ett försök att tillgodose Ryssland. Hotet från Iran har emellertid växt sedan dess och tanken på ett missilförsvar skulle till slut inte framstå som särskilt dumt heller för Obama-administrationen, som startade upp projektet igen men denna gång portabla sådana stationerade i andra länder - hittills Spanien, Rumänien, Turkiet och även Polen.

Här diskuterar en Fox-panel också ryssarnas senaste utspel:



Det återstår att se vad konsekvenserna av ryssarnas utspel blir. Men med Putin tillbaka i makten så kommer den ryska nationalismen med stor sannolikhet att blomstra, och med den möjligtvis också ett aggressivare Ryssland växa fram, något de republikanska presidentkandidaterna inte bör glömma bort. Och här i Europa kan händelsen kanske påminna om att det är vettigare att ägna tid åt växande orosmoln betydligt närmare våra egna gränser än att gnälla på de politiska kandidaterna i världens mest öppna politiska system.

Källor: Bloomberg, Commentary

Se även tidigare inlägg:

Putin ställer upp i ryska presidentvalet 20110924

Putin i hård retorik mot USA 20110802

1 kommentar:

Anonym sa...

Relaterat för Sverige: http://www.dn.se/nyheter/sverige/irans-missiler-kan-ga-rakt-over-sverige