lördag 24 december 2011

Newt Gingrich inte med på valsedeln i Virginia

Republikanska partiet i Virginia rapporterar nu att Newt Gingrich inte lyckats kvalificera sig till valsedeln för deras primärval den 6 mars. För att få vara med på valsedeln måste en kandidat samla ihop 10,000 namnunderskrifter från supporters, dessutom måste minst 400 komma från vart och ett av valdistrikten.

Republikanska partiet i Virginia rapporterar nu för mindre än en timme sen på Twitter att Newt Gingrich misslyckats med detta: https://twitter.com/#!/VA_GOP/status/150480784145383425

Detta är alltså inget rykte utan ett officiellt statement från partiet. Endast Ron Paul och Mitt Romney kommer att vara med på valsedeln, övriga kandidater misslyckades med att uppfylla de relativt höga kraven.

Det som gör detta ännu mer pinsamt för Newt Gingrich är att han själv faktiskt bor i Virginia. Visserligen är han från Georgia, men att han inte ens kan kvalificera i sin "andra hemstat" är helt klart ett misslyckande. Tidigare misslyckades Gingrich med att komma med på valsedeln i Missouri, en annan viktig delstat.

Dock kan detta innebära ödesdigra konsekvenser inte bara för Newt Gingrich, utan för det Republikanska partiet i stort. Om Newt Gingrich mot alla odds skulle vinna nomineringen så skulle Virginias republikaner säkerligen minnas att han ignorerade dom och inte byggde upp en organisation i delstaten som ens var tillräcklig för att få 10,000 namnunderskrifter. Det kan göra Republikanerna i Virginia mindre benägna att rösta på honom och kampanja för honom - och Virginia är en sån stat som Republikanerna MÅSTE vinna om de ska ha en chans att slå Obama. Detsamma gäller Missouri, som Republikanerna inte heller har råd att förlora. Newt Gingrich kommer inte vara på valsedeln i deras primärval heller, för att han ignorerade staten. Och vad värre är; han hävdar att han MEDVETET ignorerade Missouri och att hela grejen att inte vara på valsedeln var kampanjstrategi från hans sida. Ingen tror honom, såklart, men att han ändå gick ut och sa det här gjorde såklart Missouri-Republikanerna om möjligt ännu mer sura på honom.

Faktum är att Gingrich inte bara i Virginia utan även överlag helt ignorerat hur viktigt det är att ha en stark organisation, vilket säkerligen kommer märkas redan i Iowa. Om han tar nomineringen så kommer han att behöva bygga en organisation från grunden, mot Obama's miljard-dollarorganisation som stått redo ända sedan han vann 2008. Vi kommer då att ha gett bort två swing states (Missouri och Virginia), och Newt Gingrich kommer tvingas slåss i stater som Pennsylvania och Michigan för att ha en chans. Det är delstater som Republikanerna inte vunnit sen 1988, och Newt Gingrich som redan nu har dåliga siffror mot Obama lär inte ha en realistisk chans.

Nu väntar vi bara på att få höra Newt Gingrich hävda att detta misslyckande är ännu ett exempel på hans "kampanjstrategi". Frågan är; vill Republikanerna verkligen ha en sådan strateg emot Obama?

John Gustavsson

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Jag tror att du och jag har en lång bloggduell att se fram emot ;)