torsdag 26 januari 2012

Hedersmord skakar Kanada

En rättsprocess pågår nu mot några män i en familj som bland annat låtit mörda sina döttrar - något CNN här rapporterar om:



Det är ca 10 år sedan Fadime mördades i Uppsala. Häromdagen lyssnade jag på en radiosändning om flickor som utsätts för/hotas av hedersvåld här i Sverige. Sådant våld bör förstås inte visas någon som helst förståelse för av svenskt eller västerländskt rättsväsende, och är ett problem som bör uppmärksammas i mycket större utsträckning än vad som idag görs.

I sammanhanget kan också en annan sak noteras: nämligen den enorma skillnaden mellan republikanskt religiöst (kristen) betingad konservatism och islamisk sådan. I det första fallet handlar det om övergripande samhällsprinciper, inte hat eller avsky för individer - i det andra fallet är det precis på motsatt sätt: förakt för individer i kombination med en enorm självrättfärdighet - i kombination med en hjärntvättande grupprädslobaserad kollektivism.

Händelser som dessa visar också vikten av att stödja en anti-islamisk motkultur bland muslimer själva och inom den islamiska världen. En motkultur vi i väst redan haft, vilket på vårt samhälle haft en balanserande effekt - men som den islamiska världen däremot har ett desperat underskott av.

UPPDATERING:

Familjen dömdes till livstids fängelse i en kanadensisk domstol:



Se även tidigare inlägg:

Hedersmördande far dömd till 34 års fängelse 20110416

----------------

GOP-kandidaternas toleranta anti-gay-politik 20120123

----------------

Taake - Orkan 20120106

Rockmusik-fans av-rockiseras i sharia-styrt Indonesien 20111215

Egyptisk sexrevolutionär rebell hotas av islamister 20111120

Sila Sahin mordhotad av muslimer 20110505

Turkiets första Playboystjärna bryter med muslimsk kultur 20110423

Gay-rörelsen i mellanöstern fruktar den nya eran 20110521

Inga kommentarer: