tisdag 7 februari 2012

Inför kvällens val i Colorado, Minnesota och Missouri

Ikväll hålls republikanska val i Colorado, Minnesota och Missouri. Här följer en kort men förhoppningsvis informativ presentation av de respektive valen.

Colorado:

I Colorado hålls idag nomineringsval där 36 delegater står på spel. För att få rösta måste man ha varit registrerad republikan i minst 2 månader och bott i sitt distrikt i minst 30 dagar.

Enligt Denver Post anser många väljare det dock vara problematisk att hitta sitt distrikts nomineringsvalslokal eftersom distrikten gjorts om sedan den senaste valrundan, och somliga tror att det rör sig om konspirationer för att få dem att inte rösta.

En färsk opinionsundersökning av Public Policy Polling visar att Mitt Romney leder med 37%, följt av Santorum på 27%, och sedan av Gingrich med 21%, och slutligen av Paul med 13%.

Minnesota:

I Minnesota hålls också nomineringsval där 37 delegater står på spel. 2008 vann Mitt Romney delstaten, men hans problem denna gång är att delstatens republikaner sedan dess blivit betydligt mer konservativa, något US News här skriver om.

PPP-undersökningen visar att dessa problem också syns i statistiken. Här leder nämligen Santorum med 33% mot 24% för Romney, 22% för Newt Gingrich och 20% för Ron Paul.

Missouri:

Missouri är den mest besynnerliga delstaten av de som ikväll går till val. Delstaten har 52 delegater, dessa kommer dock att fördelas genom Missouris nomineringsprocess i mars månad. Ikväll hålls bara ett icke-bindande "opinionsval".

Detta på grund av en konflikt mellan partiets nationella stadgar som kräver att delstaten utdelar sina delegater i mars, och Missouris egen lag från 2002 som säger att primärval inför presidentval ska hållas den 7:e februari. Eftersom de, om de inte lytt den nationella partikommittén riskerade att straffas med att förlora hälften av sina delegater valde de att göra bådadera genom att ikväll hålla ett icke-bindande val för att sedan i mars, enligt partikommitténs instruktioner hålla ett riktigt nomineringsval. Republikanerna i delstaten röstade förra året igenom att avskaffa lagen från 2002 och hålla valet i mars så som sitt parti krävt, men detta nekades av den demokratiske guvernören - som av lustig kuriosa heter Jay Nixon - och som lade in sitt VETO mot förslaget, vilket innebär att primärvalet alltså hålls ikväll.

Eftersom kvällens val är icke-bindande har intresset från presidentkandidaterna förstås inte varit överdrivet stort, och bara Rick Santorum har kampanjat aktivt i delstaten (och Newt Gingrich är inte ens med eftersom hans kampanj inte betalat de 1000 dollar som det kostade att stå med på valsedlarna), där kvällens val beskrivs så här i följande artikel:

A series of political squabbles has rendered the state's Republican vote merely symbolic, turning the $7 million primary into a glorified public opinion poll that will play little to no role in determining the party's nominee.


Valet ger således inga delegater, men däremot kan det ge den vinnande kandidaten ett momentum - och den som har mest att vinna på detta är Rick Santorum. Enligt PPP-undersökningen leder han också i Missouri med 45% mot 32% för Mitt Romney och 19% för Ron Paul.

En mycket viktig kväll för Rick Santorum väntar således.

Se även tidigare inlägg:

Romney och Santorum ordkrigar 20120207

-----------------

Det republikanska primärvalet 2012 - bra saker att veta 20111112

Inga kommentarer: