söndag 19 februari 2012

Romney verkar -trots allt- få behålla segern i Maine

Mitt Romney fick fördelen att åtnjuta momentumet efter en seger i Iowa den 3:e januari, trots att det några veckor senare visade sig att det egentligen var Rick Santorum som vunnit delstaten.

Under en veckas tid har det diskuterats om samma historia skulle komma att upprepas i Maine där Mitt Romney ansågs vinna över Ron Paul med 39 mot 36% av rösterna, vilket innebar en seger med 194 röster. Dvs en väldigt marginell seger. I ett land som USA, där det alltid finns något fel med valmaskiner, valsedlar, registrerade (eller inte registrerade - eller t.o.m avlidna) väljare, eller något annat - är små marginaler helt uppenbart väldigt farligt eftersom de öppnar upp för omräkningar som kan ge helt andra resultat. Den faran fanns också i Maine.

Wall Street Journal skriver här om processen, och konstaterar att Maines republikanska parti i lördags tilldelade Romney segern, trots att man skjutit upp valen i Washington County en vecka (tills igår) pg a en snöstorm. Ron Pauls kampanj kritiserade dem starkt för att tilldela Romney segern innan detta distrikt ens hunnit rösta. Under veckan har omräkningar skett - men kaoset har hotat Romneys resultat - något Rachel Maddow här rapporterade om häromdagen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Nu tycks dock omräkningen vara klar, och den visar att Romney fortfarande vunnit - men segermarginalen krympte mycket riktigt, och den officiella siffran säger nu att han vunnit med 158 röster. Det är en minskad seger för Romney, men en ny förlust pg a räknefel hade varit väldigt pinsamt - mest för Maines republikanska parti, men även för Romney själv, där det då skulle verka som om han verkligen favoriserades av GOP-etablissemanget.

Det här verkar dock vara slutet på processen i Maine. Men jag är inte helt säker.. ;)

Källa: Maine Sunday Telegram

Se även tidigare inlägg:

Romney vinner Maine och CPAC:s Straw Poll 20120211

Inför kvällens val i Maine 20120211

Inga kommentarer: