måndag 27 februari 2012

Våldet i Afghanistan efter koranbränningen fortsätter

De våldsamma protesterna mot de amerikanska soldaternas omedvetna bränning av koranen i samband med nedmonteringen av ett bibliotek på Bagram-basen i Afghanistan, har fortsatt. President Obama har bett om ursäkt för bränningen, och Afghanistans president Hamid Karzai har bett om ursäkt för de två amerikanska soldater som dödats i samband med protesterna och de våldsdåd som brutit ut. Här har MSNBC ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Många republikaner har kritiserat Obama för att ha bett om ursäkt för incidenten. Sarah Palin undrade när Hamid Karzai skulle be om ursäkt för de dödade amerikanerna, något Karzai nu gjort.

Helt klart ligger skulden för allt detta hos afghanerna, inte hos amerikanerna. Då de afghanska våldsverkarna använder allt de kan komma åt för att legitimera våldsdåd. Att bränningen var ett misstag är något man antingen inte tror på eller inte bryr sig om. Och det är givetvis fel.

Att Obama bett om ursäkt är dock givetvis något bra - då det är den högsta form av ursäkt för händelsen USA är kapabel att ge, och därmed det bästa sätt för att försöka förmå afghanerna att händelsen inte gjordes medvetet och att något motiv att skända islam inte fanns.

Karzais ursäkt för de dödade amerikanerna är också mycket välkommen. Han är en pro-västlig ledare i ett mycket svårstyrt land. Under alla dessa år har han dock visat att han är en ledare att lita på även om han ibland måste ta beslut och göra uttalanden som utifrån kanske ter sig kontroversiellt. Det är dock svårt att föreställa sig att Afghanistan på demokratisk väg skulle kunna få någon annan mer demokrati- och västvänlig ledare än Karzai, som genom demokratiska val skulle kunna behålla makten. Republikanerna bör därför vara försiktiga med att alltför hätskt kritisera Karzai, som är USA:s allierade - i synnerhet nu när han faktiskt gett den ursäkt Palin krävde.

Se även tidigare inlägg:

FNS: Mitt Romney inför Michigans primärval 20120227

Afghanska protester mot ovetande "koranbränning" 20120223

Inga kommentarer: