måndag 2 april 2012

20-årig yngling skjuts i Wisconsin

Dödandet av Trayvon Martin har väckt stor uppmärksamhet på alla håll i USA. Det som för de flesta inom media överlag (med Bill O Reilly på Fox News med vissa sunda reservationer, som ett -sansat- undantag) har de senaste dagarna kommit att framstå som ett fall med många oklarheter. Vad som egentligen hände måste nu grundligt försöka utredas. Min egen syn är att George Zimmerman gick alldeles för långt - och bröt mot den stand-your-ground-lag som hans försvar kommer att försöka åberopa. Detta inlägg handlar dock inte om det fallet utan om ett annat i en delstat som har liknande lagar, som en delstat som för närvarande är toppaktuell i amerikansk politik, nämligen Wisconsin.

Där sköts nyligen en 20-årig svart man ihjäl i en ganska olycklig incident, som MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Den här händelsen var förstås otroligt olycklig - den unga killen ifråga förtjänade inte på något sätt att dö - men händelsen verkar på alla sätt förenlig med delstatens självförsvarslagar och mannen ifråga kunde knappast veta att det inte rörde sig om en farlig inbrottstjuv.

Samma sak kan däremot inte sägas om fallet med George Zimmerman och dödandet av Trayvon Martin, dels därför att Zimmerman mot larmtjänstens inrådan aktivt sökte upp Martin istället för att vänta på polis, och dels för att det hela slutade med skottlossning i en situation där detaljerna förvisso inte är tydliga, men där mycket tyder på att våld och vapenvåld hade kunnat undvikas.

Se även tidigare inlägg:

Obama uttalar sig om Trayvon Martins tragiska död 20120323

Inga kommentarer: