lördag 7 april 2012

Filmtips: Iron Lady, You Don't Know Jack, J. Edgar

Jag har den senaste tiden sett tre intressanta filmer med anknytning till amerikansk politik jag här tänkte tipsa om. Dels den bioaktuella Iron Lady om Maragret Tatchers liv och karriär, och dels "You Don't Know Jack" (Svenska: Doktor Död) om den amerikanske dödshjälpläkaren Jack Kevorkians livsgärning. Samt också J. Edgar - en film om FBI-legenden J. Edgar Hoovers liv och karriär. Nedan följer trailerna till filmerna, samt några av mina egna kommentarer. OBS: För er som inte sett filmerna utfärdas här en viss spoliervarning för Ironi Lady:

Iron Lady:

Här är trailern:



Margaret Tatcher är en av det moderna Europas mest omtalade ledare. Hon och Ronald Reagan stod varandra mycket nära, men precis som sin amerikanske kollega så har det växt upp en generation som inte längre har några egna erfarenheter eller något eget minne av "Järnladyn" - därför är filmer som Iron Lady så viktiga, eftersom de har potential att presentera ett stycke historia för en yngre publik. Detta lyckas filmskaparna hyfsat med, och Meryl Streep gör en utmärkt skådespelarinsats.

Filmen har dock ett, vad jag anser vara stort problem. Den skildrar visserligen - precis som den bör göra - Tatchers uppväxt och karriär, men spenderar alldeles på tok för mycket tid med att också skildra hennes liv som dement. Jag har inte räknat minuterna, men det kändes som att en fjärdedel av filmen handlade om en åldrad Tatchers illusioner, glömska och demens. Detta var beklagligt eftersom det tog tid från att berätta den riktigt intressanta historien: historien om hennes uppväxt, inträde i politiken och livliga politiska karriär. Dessa saker gick man istället bara igenom snabbt och jag har svårt att tro att dem som inte på förhand känner till Tatcher lyckades få någon bra enhetlig bild över hennes premiärministerskap. Det var inga intriger som fängslade, inga riktiga historier som berättades utförligt, utan bara en snabb presentation av olika stycken i hennes politiska ledarskap. Filmen kändes i mångt och mycket som att se en extra lång trailer - inte som att se en skildrande historisk spelfilm över en känd persons livshistoria.

Bortsett från att skildringarna av den åldrade Tatchers demens tog alldeles för lång tid från "den riktiga historien" så kan man också fråga hur etiskt det är att göra en film om ett så personligt ämne. Tatcher är trots allt fortfarande vid liv. Man kan också fråga sig hur intressant det är för en filmtittare? Vill man se någon snurrig person glömma saker, ramla omkull, dagdrömma kan man lika gärna titta på Johnny Depp i Pirates of the Carribeean. Många människor blir dementa - vilket alltid är en tragedi för såväl dem själva och kanske än mer för deras anhöriga - och alla människor dör. I en film eller en berättelse om någons livshistoria så finns de riktigt intressanta bitarna förstås innan demensen och innan döden inträffar. Varför en film om en så pass känd kvinna givetvis också borde ha fokuserat på det istället för Tatchers skymningsår.

Trots den bristen var dock Iron Lady likväl sevärd och rekommenderas fortfarande, men den bör kompletteras med läsning/dokumentärer etc, om man på allvar vill få en inblick i Järnladyns liv och politiska gärningar.

You Don't Know Jack:

You Don't Know Jack, eller Doktor Död, som filmen heter på svenska - handlar om den amerikanske läkaren Jack Kevorkian, som snabbt förstår det viktiga behovet av dödshjälp i USA för att på ett ansvarsfullt sätt hjälpa sjuka individer utan framtid att få en värdig avslutning på sina liv och på så sätt slippa dö i plågor eller förnedring. Det är dock ingen enkel uppgift i ett samhälle där många anser dödshjälp vara detsamma som mord. Jack Kevorkian (som gestaltas utmärkt av Al Pacino) är dock beredd att ge sig in i kampen - inte för att han är någon massmördare utan bara för att vill sina patienters bästa.

You Don't Know Jack är i likhet med Iron Lady en biografisk skildring av en persons livsgärning. Till skillnad från Iron Lady så har skaparna bakom You Don't Know Jack däremot lyckats väldigt bra, och filmen fokuserar på de väsentliga delarna av dennes liv och karriär och en bra story i kombination med Al Pacinos skådespelarinsats gör att filmen på ett intresseväckande sätt lyfter fram en (inte alla) viktig aspekt av en mycket viktig debatt. Här är trailern:



J. Edgar:

Slutligen har jag också sett en tredje biografiskt gestaltande film - J. Edgar om FBI-legenden J. Edgar Hoover - som i mångt och mycket byggde upp Federal Bureau of Investigation och var dess direktör under en avsevärt lång tid, mellan 1924 och 1972 - och som spenderade sin karriär på att bekämpa inhemsk revolutionär kommunism.

I filmen, som är regisserad av Clint Eastwood, spelas Hoover av Leonardo Di Caprio - och som nästan alltid gör Di Caprio en utmärkt skådespelarinsats, både som en åldrad och ung Hoover. Det är ingen actionfilm - men trots det en ganska spännande film en om amerikansk legend - en yrkesnarkoman vars såväl privata- som offentliga liv var synnerligen okonventionellt. Här är trailern:



Se även tidigare inlägg:

Några filmtips: The Conspirator och For Greater Glory 20120322

Inga kommentarer: