söndag 15 april 2012

Pastor Robert Jeffress endorsar Mitt Romney

Baptistpastorn Robert Jeffress från, som var en stark supporter till Rick Perry, men främst blev känd för att han manade evnagelikala att vara skeptiska till Romney vars mormonism han betecknade som en kult, har nu bestämt sig för att faktiskt endorsa Mitt Romney. Här intervjuas han på Fox News om saken:



Mormonism är inte kristendom, eftersom mormonismen inte bekänner sig till de kristna grunddoktrierna så som föreskrivs i den nicaenska trosbekännelse både katoliker, ortodoxa och protestanter bekänner sig till. Däremot är mormonismen ingen sekt, eller "kult" utan en socialt öppen gemenskap som det råder mer fördomar än faktisk förståelse kring (deras tempelmöten är dock slutna och icke-mormoner har inte tillträde till dessa, vilket skiljer dem från både protestantiska predikningar och katolska mässor).

I USA är religionstillhörighet viktig - och kristendomen har en aktiv ställning inom amerikansk politik som på få andra ställen. Den tro Mitt Romney bekänner sig till har dock en viktig gemensam nämnare med amerikanska (höger)evangelikala och katolska kristna: dels värderingar, och dels en mycket stark patriotism synkad med religionen. De egenskaperna kommer med all sannolikhet räcka för Romney för att i det allmänna valet också få de evangelikalas stöd - något pastor Jeffress stöd indikerar.

Se även tidigare inlägg:

Vänsterns anti-mormonism i full gång 20120405

Inga kommentarer: