lördag 21 juli 2012

Filmtips: 5 Days of War

2008 invaderade Ryssland sitt södra västvänliga grannland Georgien. Igår såg jag filmen "5 Days of War" (2011) som på ett skickligt och berörande sätt skildrar detta.

Georgien var västallierad - och hade styrkor i Irak. De nekades av Europa däremot inträde i NATO, och även om USA skickade militär för att bistå med civil hjälp, så fick de georgiska styrkorna stå ensamma på slagfältet mot den överlägsna ryska krigsmakten.

Jag minns när invasionen ägde rum, och det var då inte helt lätt att på sakliga grunder ta ställning till detaljerna, pg a att bilden som förmedlades från den ryska sidan skilde sig så diametralt från bilden från den georgiska - och politiken kring Sydossetien var heller inte helt enkel att begripa.

"5 Days of War" skildrar Georgiens syn på saken, och kanske hade det varit bättre med en film som skildrade situationen något mer ur ett utomstående perspektiv - med en djupare förståelse dels för de militära övergrepp som skedde på båda sidor, och dels för den bakomliggande rysk-georgiska intressekonflikten om Sydossetien.

Men trots denna brist ger filmen ändå en bild som jag anser övergripande stämmer. Georgiens president Mikheil Saakashvili agerade i första hand för att värna sitt land - det som på goda grunder kan betraktas som Georgien. Han gjorde det inte perfekt, och kanske borde filmen också ha tagit de anti-georgiska stämningarna inte i Ryssland, men i Sydossetien i akt. Men Ryssland däremot kan inte alls legitimera sitt agerande. Invasionen av det självständiga, demokratiska Georgien går inte att legitimera - och Rysslands angelägna försvar av de anti-georgiska utbrytarrepublikerna går kanske att motivera, men det är svårt att åtminstone från ryskt håll legitimera dem, eftersom det är helt uppenbart att ryska motiveringar om att värna självständiga nationer och "skydda civila" bara efterlevs om de sakerna går hand i hand med ryska politiska intressen - annars inte. Något inte minst den rådande situationen i Syrien visar. Och oavsett Georgiens president Mikheil Saakashvilis brister, så är det svårt att inte ha större förtroende för honom än för Vladimir Putin (och Dimitri Medvedev).

"5 Days of War" är ingen fullkomlig historisk skildring av konflikten, men likväl en behövligt tydliggörande skildring, som tecknar bilden av en rysk ledning och krigsmakt vars imperieambitioner och maktfasoner tyvärr inte enbart tillhör historien. Här är trailern:



Här har också The Economist en artikel om filmen.

Se även tidigare inlägg:

Bush övervägde och avskrev militärt svar på Georgien-krisen 20100204

Biden besöker Ukraina och Georgien (och provocerar ryssarna) 20090726

Cheney besöker Georgien 20080903

DN: Ryssland erkänner utbrytare i Georgien 20080826

Ryssland ignorerar USA och ockuperar tre georgiska städer 20080814

Bush skickar hjälp till Georgien 20080814

Obamas respons på Georgienkrisen 20080813

McCains respons på Georgienkrisen: Today we´re all Georgians 20080813

McCains respons på Georgienkrisen var överlägsen Obamas 20080813

Inga kommentarer: