söndag 9 september 2012

Kampen om de katolska väljarna

USA Today skriver här om något jag återkommande skrivit om i två år; kampen om de katolska väljarna och hur denna grupp, som en gång betraktades som solida demokrater nu kommit att bli ett alltmer politiskt osäkert väljarblock för demokraterna.

Såväl Romney- som Obama-kampanjen bedriver nu aktiva kampanjer i slaget om USA:s katoliker som sammanlagt utgör en fjärdedel av den amerikanska väljarkåren. På det demokratiska konventet talade nunnan Simone Campbell, från Nuns on a Bus - som motsätter sig Mitt Romneys och Paul Ryans nedskärkningar för de svaga - och hon försvarade också ObamaCare.

Paul Ryan är å sin sida själv katolik, och den förste katoliken i ett republikanskt presidentteam. Han å sin sida har förklarat att han gjort allt för att hans ekonomiska plan ska överensstämma med katolsk sociallära - men också gjort tydliga ställningstaganden ifråga om aborter och gay-äktenskap som katolska kyrkan motsätter sig.

Mitt Romney själv, som är mormon, har tydligt tagit ton mot ObamaCare - som USA:s biskopar motsätter sig pg a det preventivmedelsmandat som tvingar även katolska institutioner att täcka preventivmedel i sina sjukförsäkringar - något USA:s katolska kyrka menar strider mot USA:s fundamentala religionsfrihet, något Romney också anser. Romney har även gjort en ad- filmklipp från påve Johannes Paulus II, och betonar ofta det endorsement han fick av den polska demokratihjälten Lech Walesa.

Övergripande är de katolska väljarna dock splittrade mellan dem som lägger tyngdvikten på katolsk sociallära med omsorg om de svaga, och de som främst lägger vikten vid katolsk socialkonservatism, med dess motstånd mot just aborter och gay-äktenskap. Två saker som i en inneslutande katolsk syn på saken, givetvis går hand i hand, men i en amerikansk politisk kontext däremot inte är lika enhetlig.

Skillnader syns också mellan vita katoliker och latinamerikanska katoliker, varpå de sistnämnda i betydligt större utsträckning stöder Obama över såväl McCain 2008 som Romney i år. Medan opinionen är betydligt jämnare bland vita katoliker.

Kampen om de katolska rösterna är också viktig. De 10 senaste presidentvalen har katolikerna nämligen stött den kandidat som fått flest röster nationellt. Och att katolicismen är extra tydlig denna gång denna gång visas inte minst i att båda presidentteamens vice-presidenter är katoliker. USA:s ärkebiskop och kardinal Timothy Dolan, som också leder U.S. Conference of Catholic Bishops och ledare för USA:s katolska kyrka, ledde också avslutningsbönen på såväl det republikanska som demokratiska konventet, vilket i sig säger en hel del om hur USA de senaste årtiondena faktiskt förändrats i detta avseende.

Källa: USA Today

Se även tidigare inlägg:

Mitt Romney på katolsk TV om tro, politik och religionsfrihet 20120826

Fader Jonathan Morris om Paul Ryan och de katolska rösterna 20120812

Inga kommentarer: