fredag 21 september 2012

Obama-adm hade fel: Al Qaida bakom attacken i Libyen

Mycket tydde redan från början på att attacken mot ambassaden i Libyen där bl a ambassadör Chris Stevens dödades var planerad, och inte en respons på Mohammed-filmen (till skillnad från demonstrationerna i Egypten och på andra håll runtom i världen). Obama-administrationen förnekade dock initialt att så skulle vara fallet, vilket gällde såväl Obamas FN-ambassadör Susan Rice och presstalesman Jay Carney som menade att attacken i Benghazi var en spontan sådan inspirerad av demonstrationen mot Mohammed-filmen som ägde rum i Kairo, först senare anslöt sig extremister med tyngre vapen till vad som resulterade i attacken och dödsfallen vid ambassaden. Något som gick stick i stäv med Libyens president Mohamed Magariaf som tydligt menade att det var krafter utifrån, från Mali och Algeria, kopplade till Al Qaida som låg bakom attacken.

Nu tyder dock allt på att Obama-administrationens första bedömning tydligt var felaktig. Här rapporterar Fox News om den fd Guantanamo-fånge som anses ligga bakom attacken i Libyen:



Här är också ett annat inslag om hur ambassadör Chris Stevens fruktade att han fanns med på Al Qaidas dödslista:



Och här ännu ett inslag där Bush-administrationens fd FN-ambassadör John Bolton ger sin syn på saken, och att Bolton är en tyngre spelare än Susan Rice råder föga tvekan om:



UPPDATERING: Och här har NBC News ett inslag om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: Fox News, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Väljarna underkänner Romneys ambassad-attack-respons 20120917

Inga kommentarer: