fredag 28 september 2012

Obama manar till "ny ekonomisk patriotism"

Obama har gjort en ny ad där han i likhet med sina återkommande videoveckotal (191 så är långt varav jag sett och publicerat alla) pratar direkt in i kameran, med skillnad att detta ackompanjeras av illustrerande bildspel.

Obama manar till en "ny ekonomisk patriotism" - vilket jag anser bör betraktas som en anspelning på Theodore Roosevelts progressiva New Nationalism i valet 1912 för hundra år sedan. En president som Obama tidigare hänvisat till för att legitimera sin egen politik. Och pratstunden direkt in i kameran är förstås i sig en moderniserad efterföljande tradition i spåren av president Franklin Delano Roosevelts radiosända "fireside chats" där han talade i radio direkt in i de amerikanska folkhemmen, en parallell som framstår väldigt konkret med Obamas inledningsord:

"...if I could sit down with you in your living room or around the kitchen table here's what I'd say."


Här är ad:en, vars innehåll i sig själv är ganska ointressant eftersom Obama dels har fel, och dels inte säger något nytt alls (mer än möjligtvis begreppet "New Economic Patriotism") - men vars struktur är proppad av spännande historiska undertoner, vilket i sig gör att den här ad:en trots allt är värd att läggas på minnet av framtida presidenthistoriker:



Se även tidigare inlägg:

Obama talar om ekonomi i Teddy Roosevelts anda 20111207

Inga kommentarer: