onsdag 17 oktober 2012

Storbritannien lämnar inte ut Gary McKinnon till USA

Ett mycket gott beslut har just fattats av Storbritanniens regering. Gary McKinnon kommer inte att lämnas ut till USA. McKinnon är den nu medelålders hackaren med gravt Asperbergs syndrom - som mellan 2001 och 2002 tog sig in i Pentagons datorer för att reda ut huruvida USA gör det som tusentals amerikanska filmer och TV-serier hävdar, nämligen döljer kännedom om högintellekt utomjordiskt liv - aliens, helt enkelt, något Fox News här rapporterar om:



Gary McKinnon var och är givetvis ingen terrorist, bara en högintellektuell datakille med stort alien-intresse. (Numera har Obama-administrationen offentligt gått ut och förklarat att några bevis för aliens inte existerar, varför framtida hackers inte behöver bemöda sig om saken). Intrånget i Pentagon var givetvis ett brott och det går givetvis att förstå USA:s krav på utelämning följt av en amerikansk rättegång med förmodligen ett tvåsiffrigt fängelsestraff i slutet av rättegångstunneln, men det är svårt att jämställa brottet med terrorism. Obama-administrationen uttryckte som klippet ovan visar besvikelse över britternas beslut - en besvikelse som med all sannolikhet skulle ha delats av en eventuell republikansk regering.

För några veckor sedan lämnade dock Storbritannien ut islamistpredikanten Abu Hamza till USA - som också han i flera år kämpat mot utelämning. Vad den konservativa brittiska regeringen därmed visade var en viktig principfasthet: de värnar sina medborgare som inte utgör allmänna samhällshot - och låter sig i sann konservativ anda inte pressas av främmande makter, men tolererar däremot inte verkliga våldsverkare och terrorister. Stort cred till Storbritannien således.

Och Sverige har helt uppenbart en hel del att lära- inte bara av amerikansk konservatism, utan också av brittisk sådan.

UPPDATERING: Här har också CNN ett inslag om saken:



Se även tidigare inlägg:

Abu Hamza lämnas ut till USA 20121006

Obama-administrationen förnekar Aliens på jorden 20111107

Inga kommentarer: