fredag 9 november 2012

Obamas val av ny utrikesminister

Bortsett från de kommande budgetstupet som Obama och Kongressen måste förhindra innan årsskiftet, så är Obamas andra stora fråga vem han ska tillsätta som ny utrikesminister. Hillary Clinton har nämligen sedan tidigare sagt att hon ämnar dra sig tillbaka efter denna mandatperiod.

Valet kommer att bli ett av Obamas viktigare, för även om utrikespolitik inte inverkade i någon särskilt utsträckning på tisdagens val, så står USA och världen inför stora utrikespolitiska utmaningar: Syrien håller på att explodera, relationen med Israel är för närvarande avvaktande, hotet från Iran fortfarande överhängande, Kina har också fått en ny president och den ekonomiska krisen i USA och i Europa är ännu inte över. Under denna mandatperiod ska också uttåget ur Afghanistan styras upp utan att landet lämnas i totalt kaos.

Här skriver McClatchy en artikel om saken. De tänkbara för jobbet är Obamas FN-ambassadör Susan Rice (som dock fått mycket kritik för hanteringen av situationen i Benghazi - en situation republikanerna i Kongressen nu utreder för fullt) - Massachusetts-senatorn och presidentkandidaten från 2004 - John Kerry, som också är ordförande för Senate Foreign Relations Committee. Samt säkerhetsrådgivare Thomas Donilon.

En ny konflikt som USA:s nya utrikesminister också måste hantera, är situationen i Mali där Al Qaida-relaterade militanta islamister nu tagit över två tredjedelar av landet, och där världssamfundet anser att det behövs extern intervention.

Obama har således ett mycket viktigt val framför sig. Om Romney hade vunnit hade jag önskat att han skulle ha valt John McCain som sin utrikesminister. McCain behöver dessutom ett nytt jobb, nu när Senaten inte vann någon majoritet och han inte fick möjligheten att ta Carl Levins post ordförande för the Senate Committee on Armed Services. Det skulle ha varit intressant att se vad som skulle utvecklas om Obama valde McCain - det lär dock knappast ske.

Källa: McClatchy

Se även tidigare inlägg:

President Obamas segertal 20121107

Inga kommentarer: