fredag 9 november 2012

President Obama talar om budgetstupet

President Obama höll idag sitt första offentliga framträdande sedan sin valseger i tisdags, och talade om det annalkande budgetstup som väntar vid årsskiftet så vida man inte kommer överens om hur man ska hantera Bushs skattesänkningar, som löper ut vid årsskiftet och som Obama vill avskaffa men republikanerna i Representanthuset vill behålla, samt the pay-rol-tax-cut som infördes 2010 och som också går ut vid årsskiftet vilket innebär skattehöjningar för medelklassen om dessa inte förlängs. Och de 64 miljarder dollar som kommer att skäras ner automatiskt om inget görs.

Här är talet, som först presenteras av Chuck Todd från NBC News, där Obama förklarar att han vill se att skattesänkningarna för "de rikaste" avslutas - något han anser att valresultatet också gav honom mandat att kräva - och att han ämnar bjuda in såväl John Boehner som Harry Reid nästa vecka för att diskutera saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Obamas akilleshäl under dessa fyra år har varit ekonomin. Får han inte bukt på denna kommer han att bli en lame-duck-president under sina sista år. I detta tal visar han att ekonomin nu också är hans främsta prioritet - även om hans syn på ekonomin fortfarande skiljer sig från republikanernas. Och här är han onekligen nödgad att nå en överenskommelse.

Här skriver även SVD om saken.

Källa: NBC News

Se även tidigare inlägg:

Det uppkommande budgetstupet 20121109

Inga kommentarer: